SPORTSKA ARENA ZA ELITNA TAKMIČENJA: Posle višegodišnjih ulaganja u loznički UFK "Lagator"
Foto: T. Ilić

SPORTSKA ARENA ZA ELITNA TAKMIČENJA: Posle višegodišnjih ulaganja u loznički UFK "Lagator"

Srbija -

Da je Loznica grad sporta poznato je odavno, a i da je kadra organizovati i najzahtevnije sportske događaje potvrđuje se poslednjih godina.

Nedavno je u sali Ustanove za fizičku kulturu (UFK) ‘‘Lagator’‘ ugostila učenike grupne faze ovogodišnje Lige šampiona u futsalu pod okriljem UEFE, što je definitivna potvrda da Loznica ima i uslove i ljude sposobne za takve događaje.

Na parketu "Lagatora", osim domaće ekipe KMF Loznica igrali su španska Barsa, belgijski Sporting Anderleht, i Luksol St. Andres sa Malte, a gosti su imali samo pohvalne reči za nas, kaže Dejan Dimitrijević, direktor UFK "Lagator".

- Liga šampiona u futsalu organizovana je prvi put u Srbiji. Naša ustanova, odnosno sportska hala "Lagator" ispunila je sve kriterijume UEFE koji su vrlo strogi, prošla inspekcijske nadzore kad su u pitanju oprema i ostali uslovi za takav događaj. To je najbolja potvrda da su se višegodišnja ulaganja isplatila i da imamo mogućnosti za održavanje i najzahtevnijih međunarodnih takmičenja – kaže on.

1 / 7 Foto: T. Ilić

U UFK je minulih deset godina uloženo oko 110 miliona dinara, nabavljeni su profesionalni FIBA koševi, profesionalni rukometni golovi po IHF standardu, bokserski ring po najvišem AIBA standardu, zamenjena sva sedišta pa je kapacitet hale sa pomoćnim tribinama oko 2.200 mesta za sedenje, urađena led-rasveta u hali i holovima i postavljen nov parket. ”Lagator” je po tome je među četiri, pet hala u Srbiji, a uoči Lige šampiona uz podršku gradske uprave uloženo je oko 20 miliona dinara za nabavku najmodernijeg led-semafora, rekonstrukciju konferencijske sale od 150 i 200 mesta, sa kompletnom audio i video-tehnikom, renovirane svlačionice i opremljena teretana, navodi Dimitrijević.

- Halu "Lagator" koristi petnaestak muških i ženskih klubova, za futsal, košarku, rukomet, odbojku, boks, borilačke sportove, časove fizičkog ovde imaju učenici Srednje ekonomske škole, a u našoj ‘‘Sokolani’‘đaci iz Tehničke. ‘’Lagator’’ svakodnevno radi od 7 do 23 sata, za treninge i utakmice, i kod nas loznički sportisti imaju sve neophodne uslove za pripremu ili odigravanja utakmica dvoranskih sportova - kaže Dimitrijević uz podsećanje da je ‘‘Lagator’‘ već bio domaćin futsalske utakmice Srbija–Iran, Zlatne rukavice, finala Kupa Srbije za košarkašice, Svesrpskog kupa i finala Super kupa Srbije u rukometu.

Opravdavajući epitet ‘’grad sporta’’ Loznica nastavlja ulaganja pa će na lokaciji Lagator biti urađen i zatvoreni olimpijski bazen. Time će na jednom mestu, na oko 6,8 hektara imati skoncentrisanu kompletnu sportsku infrastrukturu uz postojeći novi fudbalski stadion, halu ‘’Lagator’’, otvoreni olimpijski bazen i atletski stadion čija je gradnja u toku. Sve to će, očekuje se, osim domaćinstva najzahtevnijih takmičenja, pospešiti i razvoj sportskog turizma jer za to, kao retko gde, Loznica ima uslova.

Kurir.rs/T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track