OSNOVANO "GRADSKO POZORIŠTE" U LOZNICI: Udružili se amateri i profesionalci (FOTO)
Foto: Gradsko pozorište

OSNOVANO "GRADSKO POZORIŠTE" U LOZNICI: Udružili se amateri i profesionalci (FOTO)

Srbija -

LOZNICA – Ljubav prema prema pozorištu ujedinila je amatere i profesionalce koji su na Savindan, osnovali prvo "Gradsko pozorište" u Loznici. Osnivačka Skupština održana je u kultnom ugostiteljskom lokalu ‘’Kod Mališe’’, mestu gde se poslednjih godina održavaju književne večeri, tribine i slična druženja, a izabrani su Upravni odbor, Umetnički savet i disciplinska komisija, jer, kako se čulo, "talenat je ništa, ako nema discipline".

Za prvog upravnika ”Gradskog pozorišta” imenovan je reditelj i glumac Zoran Grujić, zamenika upravnika Marko Janjić, predsednik Umetničkog saveta je Đorđe Marković, obojica glumaca rođeni su Lozničani, a zamenica predsednika Umetničkog saveta je Staša Petrović.

Loznica
foto: Gradsko pozorište

- Što bi naš narod rekao ‘’Rodilo se, valja ga ljuljati’’. Ispunili smo davnašnji san da naša Loznica ima ‘’Gradsko pozorište’’. Bavićemo se pre svega pozorišnom scenom, ali i kulturom uopšte. Planiramo formiranje amaterske i profesionalne scene, a Umetnički savet će brzo reagovati što se tiče repertoara, ali to neće biti pre marta. Možda budu neka gostovanja u našoj organizacij – kaže Grujić.

Sa osnivačke Skupštine poslata je i poruka lozničkoj i ostaloj javnosti. – Draga publiko, dragi sugrađani, čekali smo i čekali ste, strpljivo, godinama, da naš mali grad zaista postane grad. Neki od nas, godinama su negovali vaš duh, vašu žeđ za pozorišnim nadahnućem kroz amaterske predstave, a neki smo se opredelili da nam pozorište bude životni put, pa smo se školovali, gradili i radili da bismo danas stali rame uz rame jedni drugima, sa istom željom i ciljem, a to je da u našoj Loznici počne sa radom gradsko pozorište koje će objediniti amatere i profesionalce, kako bismo svima bili na usluzi, za osmeh, suze, razonodu i duhovni rast.

Loznica
foto: Gradsko pozorište

Razmenjujemo ideje, spremni smo da stvaramo i da postanemo pravilo, a ne izuzetak. Verujemo u naš grad, u njegove institucije i nadamo se da će prepoznati našu inicijativu i pomoći nam da je ostvarimo na zadovoljstvo svih. Jedva čekamo da vam otvorimo naša vrata uz želju da se, kao u svakom pozorištu, uvek traži karta više – poručuju osnivači ‘’Gradskog pozorišta’’.

Osnivanje ‘’Gradskog pozorišta’’ naišlo je na odobravanje Lozničana koji su se minulih decenija pokazali kao dobra i probirljiva pozorišna publika. Na tek osnovanom pozorištu je red da svojim repertoarom opravda postojanje i unapredi kulturnu ponudu Loznice koja je poslednjih godina sve bogatija, ali i te kakao ima prostora da bude još bolja. Kako neko reče, ‘’Gradsko pozorište’’ je tu, tu su amateri i profesionalci koji vole ‘’ daske koje život znače’’, za početak dovoljno.

Kurir.rs/T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track