Najnovije vesti

Iz Toplice izvađeno 7.500 uginulih riba

Kuršumlija

Iz Toplice izvađeno 7.500 uginulih riba

Srbija
Očišćeno je svega dva kilometara reke Toplica, a veliki pomor riba u dužini od čak 15 kilometara nizvodno od Kuršumlije

KURŠUMLIJA - Predstavnici ribočuvarske službe ""Južna Morava Dva"" uklonili su danas iz reke Toplice u Kuršumliji čak 7.500 uginulih riba, izjavio je direktor te službe Nikola Kumanović.

On je kazao da je očišćeno svega dva kilometara reke Toplica, a da je veliki pomor riba u dužini od čak 15 kilometara nizvodno od Kuršumlije.

"Riba je u fazi raspadanja i pitanje je ima li svrhe nastaviti i narednih dana sa uklanjanjem", kazao je Kumanović.

On je istako da su tokom dana na licu mesta bili prisutni i pripadnici policijske službe iz Kuršumlije.

Ne želeći da pre rezultata istrage spekuliše o tome koja je i da li je neka kuršumlijska firma kriva za veliki pomor ribe u reci Toplici kod Kuršumlije, kakav se ne pamti u poslednjih 30 godina on je apelovao na sve inspekcije i državne organe koji su izašli na teren da sprovedu detaljnu istragu kako bi krivci za ovaj veliki ekološki incident bili što pre otkriveni i sankcionisani.

Kuzmanović je rekao da se broj uginulih riba povećava te da uginule ribe i dalje plutaju Toplicom, dok je reka i dalje crne boje sa izuzetno neprijatnim mirisom koji se širi.

Za to vreme iz Kuršumlijskih fabrika SIMPO ""Šik"" i ""Frigonajs"" negiraju da imaju bilo kakve veze sa uginućem riba, iako su u julu prošle godine protiv oba preduzeća pokrenuti sudski postupci zbog ispuštanja zagađujućih i opasnih materija u reku Banjsku, što je tada izazvalo zagađenje reke Toplice.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...