RIMSKA MODA! Kako su živele žene na Balkanu u antičko doba
Foto: Narodni muzej Kraljevo

izložba

RIMSKA MODA! Kako su živele žene na Balkanu u antičko doba

Srbija -

Narodni muzej u Kraljevu organizuje tematsko vođenje kroz izložbu „Femina Balcanica: Mater, Matrona, Augusta, Dea. Žena na Balkanu u antičkom dobu“ Narodnog muzeja Srbije, koje se odnosi na temu „Rimska moda“.

Ono će, kako je najavljeno, biti održano u u sredu, 13. marta, petak 15. marta, sa početkom u 18 sati, kao i u subotu, 16. marta, u 11 časova. Kroz deo izložbe koji se odnosi na modne tokove u rimskom vremenu koje su žene sledile, posetioce će voditi dr Tatjana Mihailović, muzejski savetnik Narodnog muzeja Kraljevo i istoričar umetnosti Jelena Marković.

Izložba „Femina Balcanica“ predstavlja plod studioznog rada muzejske savetnice Deane Ratković, autorke izložbe, i četiri muzejske savetnice iz Odeljenja za arheologiju Narodnog muzeja Srbije, Vere Krstić, Tatjane Cvjetićanin, Veselinke Ninković i Mirjane Glumac, zahvaljujući kojima posetioci mogu da se, kroz pažljivo odabrane muzejske predmete, upoznaju sa zanimanjima, porodičnim odnosima, modom, običajima, položajem i ulogom žena u privatnoj i javnoj sferi.

Od predmeta za svakodnevnu upotrebu - preslica, igračaka, posuđa, preko raznovrsnog nakita, lekarskih instrumenata, skulptura ili epigrafskih spomenika, izložba „Femina Balcanica“ na živopisan način priča različite priče o ženama u antičkom dobu, a u Kraljevu je otvorena za posetioce do 20. aprila.

Kurir.rs/Foto: Narodni muzej Kraljevo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track