JESTE LI ČULI ZA "PRASE ŠTRASE" IZ ČAČKA? "Ko nije probao, taj ne zna šta valja"! (FOTO)
Foto: RINA

NE ČITAJTE AKO STE GLADNI

JESTE LI ČULI ZA "PRASE ŠTRASE" IZ ČAČKA? "Ko nije probao, taj ne zna šta valja"! (FOTO)

Srbija -

Kako se bliže prvomajski praznici, Vasrks ali i jedna od najvećih srpskih slava Đurđevdan, obori u okolini Čačka su sve prazniji, a kilogram najboljeg pečenja sve je teže naći. Predrag Marinković iz Parmenca se više od tri decenije bavi ovim poslom i ističe da iako je deficit stočnog fonda na tržištu, a potražnja velika, cene su se pred praznike prasećeg i jagnjećeg mesa ujednačile.

pečenje
foto: RINA

- Sada je cena žive mere prasića od 550 do 600, a jagnjića, takođe, negde su se cene izjednačile. Što se tiče nekih daljih poskupljenja pred praznike i pred Đurđevdan, nadamo se da će ostati ta cena, može nekih desetak odsto da poskupi, ali mislim da će se to zadržati - rekao je za Predrag Marinković vlasnik pečenjare.

pečenje
foto: RINA

Ali, ma kolika cena tog pečenja bila, za kvalitet se nadaleko čulo, pa zbog dobrog zalogaja i tradicionalnog načina pripreme u grad na Moravi posetioci stalno vraćaju, koji je poznat još pod imenom "prase štrase".

- Tajna dobrog pečenja je u tome što se peče na bukovim i cerovim drvima u pekarama, seče se na panju. A imajući u vidu da nam se bliže praznici , vaskršnji praznici su uz 1. maj, ređe se dešava da je Praznik rada u postu, moram da kažem da nije baš velika potražnja pečenja upravo iz tog razloga - dodao je Predrag.

pečenje
foto: RINA

Dakle, što se tiče tajne formule vrhunskog čačanskog pečenja je u tome što se peče u pekarama, i ostaju specifični ukus i miris kojima se ne može odoleti.

- Ko nije probao "čačansko prase i jagnje", taj ne zna šta valja. Svako ko nije prošao najpoznatijom obilaznicom oko Čačka, treba to da učini jer je ovo raj za prave ljubitelje dobrog pečenja i zalogaja - zaključuje Miloš Ilić iz Svrljiga.

Kurir.rs/Rina/Preneo: D. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track