Požar na Kopaoniku širi se ka Crnoj Reci
Foto: Koha

Požar na Kopaoniku širi se ka Crnoj Reci

Srbija -
Širenje pojačava vetar koji duva i vatru gasimo tamo gde je teren pristupačan

KRALJEVO - Požar na Kopaoniku u reonu Pančićevog vrha zahvatio je površinu od oko 45 hektara i danas je nastavio da se širi prema Kosovu, odnosno Crnoj Reci, rekao je danas načelnik Štaba za vanredne situacije u Kraljevu Radojica Kočović.

"Požar je nastavio da se širi, jer ne sme da se uđe u požarišno polje zbog opasnosti od aktiviranja zaostalih kasetnih bombi, a njegovo širenje pojačava vetar koji duva i vatru gasimo tamo gde je teren pristupačan", izjavio je Kočović.

On je kazao da više od 30 vatrogasaca, radnika Nacionalnog parka Kopaonik i pripadnika Vojske Srbije, tamo gde teren to omogućava, učestvuje u gašenju tog požara, koji bi, kako je naveo, bio brzo ugašen da se u požarišnom polju ne nalaze kasetne bombe.

Kočović je kazao da je gašenje pozara na Kopaoniku helikopterima iz vazduha trenutno neizvodljivo zbog jakog vetra. Na nekoliko lokacija na Kopaoniku nalaze se kasetne bombe zaostale posle NATO bombardovanja.

U poslednja dva meseca dva vojna pirotehničara i jedan deminer koji je radio za privatnu firmu, poginuli su uklanjajući kasetne bombe na vrhu Kopaonika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track