Jugoslovenski pozorišni festival u inat krizi

Užice

Jugoslovenski pozorišni festival u inat krizi

Srbija -
Od 8. do 15. novembra biće održan 17.jugoslovenski pozorišni festival, sa sedam najboljih predstava iz Hrvatske, BiH, Crne Gore i Srbije,

UŽICE - U Užicu će od 8. do 15. novembra biti održan 17.Jugoslovenski pozorišni festival, sa sedam najboljih predstava iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije, saopšteno je na konferenciji ta novinare.

Selektor festivala, hrvatski pozorišni kritičar Bojan Munjin, kazao je da je ove godine, zbog krize i smanjene pozorišne produkcije u regionu, bilo teže organizovati festival.

"U takvoj situaciji automatski je bilo teže odabrati predstave kakve zaslužuje užički festival, ali vođeni željom da ni po koju cenu ne smemo sniziti nivo kvaliteta programa, verujem da ono što će publika videti odgovara renomeu festivala", rekao je Munjin.

Po njegovom izboru u konkurenciji za nagrade na 17.Jugoslovenskom pozorišnom festivalu su predstave:“Ribarske svađe”, koprodukcija CNP Podgorica i Grad Teatar Budva, režija Ana Vukotić, ”Sumnja”, koprodukcija 55Sarajevo i Udruženje Kontakt, režija Selma Spahić, ”Zoran Đinđić”, Atelje 212, tekst i režija Oliver Frljić, "Buđenje proleća”, NP Užice, režija Martin Kočovski, ”Drama o Mirjani i ovima oko nje”, Jugoslovensko dramsko pozorište, režija Iva Milošević, ”S druge strane”, Zagrebačko kazalište mladih, autorski projekat Bobo Jelčić i Nataša Rajković i “Višnjik”, koprodukcija JDP i Grad Teatar Budva, režija Dejan Mijač.

“Sve ove predstave na različite estetske načine bave se ljudskom iscrpljenošću, sve većim egzistencijalnim, društvenim i političkim tegobama, pa zaokruženo tematsko polje iz kojeg izviru ove izvedbe mogli bi smo, s malo ironije i puno sjete, nazvati "izveštajem iz jeftinog života"”, ocenio je Munjin.

Ovogodišnji žiri festivala sacinjavaće dramski pisac Nebojša Romčević, reditelj Svetozar Rapajić, scenograf Radivoje Dinulović, dramaturg iz Hrvatske Agata Juniku i bosanski glumac Hazim Begagić.

Zbog krize i teške finansijske situacije ovogodišnji Jugoslovenski pozorišni festival, kako je saopšteno, biće održan bez pratećeg programa.Ministarstvo kulture podržalo je festival sa pet miliona, a grad Užice sa tri miliona dinara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track