Dačić: Političari ne kadriraju u policiji
Foto: Preent Screen

Dačić: Političari ne kadriraju u policiji

Društvo -
Policija mora da se pridržava zakonskih odredbi i opisa svog posla, rekao je premijer Srbije

BEOGRAD - Niko iz političkih struktura ne sme da utiče na rad policije, ali policija mora da se pridržava zakona, izjavio je danas premijer Srbije Ivica Dačić. "S jedne strane, na rad policije niko iz političkih struktura ne može i ne treba da utiče, ali s druge strane i policija mora da se pridržava zakonskih odredbi i opisa svog posla", rekao je Dačić u Vladi Srbije odgovarajući na novinarsko pitanje o incidentima u kojima su učestvovali pripadnici policije u Kragujevcu i Vranju.

"Kao što niko nije jači od države u oblasti kriminala ili ljudi od moći, isto tako ni policija nije iznad države. Mi ne živimo u policijskoj državi", dodao je srpski premijer, koji je i ministar unutrašnjih poslova.

Dačić je istakao da političari ne treba da određuju ko će biti na čelu policije u gradovima. "Ali, sa druge strane, ta aktivnost mora da se sprovodi u skladu sa zakonom i policijskim ovlašćenjima", dodao je Dačić.

Srpski premijer je najavio da će "možda već" u prvoj polovini novembra biti raspisan konkurs za novog direktora srpske policije pošto je, kako je podsetio, Miloradu Veljoviću mandat istekao pre više od godinu dana. "Dogovor je bio da ostane na funkciji do okončanja konkursa", rekao je Dačić i dodao da će posle konkursa za prvog čoveka policije biti razmotrena i sva kadrovska rešenja u policiji na drugim nivoima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track