Prevencija za odbranu od poplava u Kruševcu

Operacioni plan

Prevencija za odbranu od poplava u Kruševcu

Srbija -
Od iduće nedelje čistiće se potoci i kanali kako bi se što spremnije dočekala zimska sezona. U gradu i okolini nalazi se oko 20 bujičnih vodotokova, 79 klizišta i preko 20 odrona zemljišta

KRUŠEVAC - U skladu sa operacionim planom za odbranu od poplava, na teritoriji Kruševca će se od iduće nedelje čistiti potoci i kanali kako bi se što spremnije dočekala zimska sezona, najavio je danas koordinator za vanredne situacije Dušan Todorović. On je podsetio da se na toj teritoriji nalazi oko 20 bujičnih vodotokova, 79 klizišta i preko 20 odrona zemljišta zbog čega je neophodno da se pre početka zimske sezone izvrše preventivne aktivnosti, kako stanovništvo ne bi bilo ugroženo.

Grad je za te aktivnosti obezbedio oko pet miliona dinara, kazao je Todorović za Tanjug i objasnio da će oko tri miliona biti utrošeno za čišćenje Garskog i Košijskog potoka i još oko 500.000 dinara za čisćenje kanala.

"To su velika sredstva, ali su ipak nedovoljna da se reše svi problemi pogotovo što su po zakonu o vodama sve vode, osim Rasine i Zapadne i Južne Morave, Pepeljuše i akumulacionog jezera Ćelije, prebačene lokalnim samouprava na održavanje", rekao je Todorović.

Podsetivši da se Kruševac pre dve godine suočio sa velikim poplavama, Todorović je naveo da je sada izrađena planska dokumentacija za delimičnu regulaciju reke Rasine i Ribarske reke, kao i za regulaciju atmosferskih voda u Dedini, kako bi lokalna samouprava mogla da konkuriše za sredstva kod Republičke direkcije za vode. Takođe, prema elaboratima grupe za vanredne situacije klasifikovano je i deset klizišta različitog intenziteta, u Sebečevcu, Grkljanu, Kruševici, Zdravinju, Ribaru… Pojedina su sanirana ovog leta, a planirano je da se uskoro završi i sanacija klizišta u selu Gari.

"Na gradskom veću prihvaćen je plan zimskog održavanja puteva i saobraćajne infrastrukture, a sklopljeni su i ugovori sa privrednim društvima koja poseduju građevinsku mehanizaciju", istakao je Todorović.On je dodao i da je grad opredelio prostor za smeštaj beskućnika u toku zime.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track