Protest LSV zbog skidanja zastave Vojvodine
Foto: Rfe

Protest LSV zbog skidanja zastave Vojvodine

Srbija -
Stotinak pristalica nosili su dvadesetak vojvođanskih zastava, a razvili su i jednu veoma veliku zastavu, dugačku i široku nekoliko metara

NOVI SAD - Pristalice Lige socijaldemokrata Vojvodine protestovale su danas ispred upravne zgrade Javnog komunalnog preduzeća Tržnica u Novom Sadu, zbog odluke rukovodstva te firme iz redova Demokratske stranke Srbije da skinu zastavu Vojvodine sa jarbola na zgradi.

Stotinak pristalica LSV-a nosili su dvadesetak vojvođanskih zastava, a razvili su i jednu veoma veliku zastavu, dugačku i široku nekoliko metara. Potom su na simboličan jarbol podigli zastave Vojvodine i Srbije, jednu pored druge i poručili da će se zastava Vojvodine ponovo vijoriti na zgradi Tržnice, pored zastave Srbije, Grada Novog Sada i tog javnog preduzeća.Demonstranti su nosili transparente "Ostavite Vojvodinu na miru", "Vratićemo zastavu", "Ovde će se ponovo vijoriti zastava Vojvodine", "Tako to rade legalisti - krše Ustav koji su sami doneli". Portparolka LSV-a Aleksandra Jerkov kazala je novinarima da će ta stranka ponovo vraćati zastavu svugde gde bude skinuto to obeležje Vojvodine.

Prema njenim rečima, zastava Vojvodine je ustavna kategorija, koja je potvrđena i Odlukom Skupštine Vojvodine o znamenju i simbolima pokrajine. Najavila je da će poslanici LSV-a u Skupštini Srbije podneti predlog za izmenu odgovarajućeg zakona, kako bi zastava Vojvodine imala isti tretman kao i zastava Srbije i kako bi i oni koji je skrnave ili skidaju bili kažnjeni na isti način kao kada se vređa zastava Srbije. "DSS ne poseduje JKP Tržnica i nema pravo da na ovakav način vređa Skupštinu Vojvodine i dva miliona građana pokrajine. Javna preduzeća su vlasništvo građana Novog Sada", kazala je Aleksandra Jerkov. Dodala je da je ta stranka ponosna zato što ima drugačije viđenje autonomije Vojvodine od DSS-a, stranke koju, kako je kazala, podržava i bivši vođa zabranjene neonacističke organizacije Nacionalni stroj Goran Davidović "Firer". Aleksandra Jerkov je kritikovala gradske vlasti predvođene Srpskom naprednom strankom i DSS-om zato što, kako je ocenila, pokušavaju da na silu promene Dan grada Novog Sada."Prekjuče smo prisustvovali veoma čudnom događaju, kada su pokušali na silu da uvedu da je 9. novembar novi Dan grada Novog Sada. Taj datum se nikada ranije obeležavao kao Dan grada", kazala je Jerkov. Kao Dan grada Novog Sada zvanično se od 1997. godine obeležava 1. februar, u znak sećanja na 1. februar 1748. godine, kada je Novi Sad dobio status Slobodnog kraljevskog grada u okviru Habsburške monarhije, od tadašnje carice Marije Terezije. Gradske vlasti organizovale su prekjuče više manifestacija kako bi obeležile 9. novembar, dan kada je Srpska vojska oslobodila Novi Sad na kraju Prvog svetskog rata, 1918. godine.Toj proslavi prisustvovali su, pored gradskih čelnika, i potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i bački episkop Irinej.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track