Prokuplju preti nestašica vode

Posledice suše

Prokuplju preti nestašica vode

Srbija -
Dugotrajana suša koja je ispraznila akumulaciono jezero u Bresnici preti da Prokuplje za mesec dana ostavi bez vode

PROKUPLJE - Opština Prokuplje suočena je sa ozbiljnom nestašicom vode pošto je dugotrajna suša ispraznila akumulaciono jezero u Bresnici u kome je nivo vode smanjen sa jednog miliona na 250.000 kubnih metara, rekao je danas tehnički direktor prokupačkog Vodovoda Moma Milojković.

Milojković je rekao da će se žitelji opštine Prokuplje za mesec dana suočiti sa ozbiljnim problemima u vodosnabdevanju ukoliko obilnije kiše ne padnu u narednih nekoliko dana.

"Pošto se Prokupčani vodom snabdevaju osim iz Bresnice i iz reni bunara kraj reke Toplice, nestašicu vode uspeli smo da ublažimo tako što smo uključili vodnu stanicu Bumburek, kako bismo pojačali pritisak", kazao je Milojković.

On je dodao da nema tehničkih mogućnosti da se pomoć ukaže i meštanima okolnih sela Kondželj, Bresničić, Prekopuce, Mađare, Merovac i Končić koja zbog veoma niskog nivoa vode u akumulacionom jezeru već duže vreme nemaju vodu.

"Koliko je ovaj problem ozbiljan pokazuje činjenica da je dotok iz akumulacije u našim filter stanicama samo osam litara vode u sekundi, a potrebno je čak 80 litara kako bi vodosnabdevanje u gradu bilo normalno", rekao je Milojković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja