Dačić i Tači na radnoj večeri kod Eštonove
Foto: Evropska Unija

Razgovor

Dačić i Tači na radnoj večeri kod Eštonove

Politika -
Glavna tema razgovora biće sporazum o integrisanom upravljanju prelazima na administrativnoj liniji, čija probna primena treba da počne 10. decembra na prelazima Jarinje, Merdare i Končulj

BRISEL - Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić kosovski premijer Hašim Tači razgovaraće u utorak uveče u Briselu o integrisanoj kontroli prelaza, potvrđeno je u diplomatskim izvorima u Briselu.

Mada nova runda dijaloga pod pokroviteljstvom visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton još nije zvanično najavljena u Briselu, neslužbeno se može saznati da će se dijalog voditi tokom radne večere, kao i tokom prethodnog susreta u novembru.

Glavna tema razgovora biće sporazum o integrisanom upravljanju prelazima na administrativnoj liniji, čija probna primena treba da počne 10. decembra na prelazima Jarinje, Merdare i Končulj.

Sporazum je postignut tokom tehničkog dijaloga u martu ove godine, a njegovu primenu su dosad usaglašavali predstavnici radnih grupa u seriji odvojenih sastanaka.

Pre nego što Dačić i Tači doputuju u Brisel, u ponedeljak će biti održana još jedna runda tehničkog dijaloga, tokom koga će Beograd zastupati Dejan Pavićević, a Prištinu Edita Tahiri.

Kako je Pavićević ranije ove nedelje rekao, još nije postignuta saglasnost oko uloge kosovskih carinika, koji prema stavu Beograda treba da budu prevashodno posmatrači, dok bi izvršnu ulogu imali carinici Euleksa.

Pored toga, postoji zahtev kosovskih Srba da novac od naplaćene carine ne ide Prištini, već srpskim opštinama na severu Kosova.

Ukoliko radne grupe u ponedeljak ne uspeju da se dogovore oko ovih pitanja, ona će se rešavati naredne večeri tokom susreta dva premijera sa šefom evropske diplomatije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track