Završava se izgradnja crkve u Prolom banji

Završava se izgradnja crkve u Prolom banji

Srbija -
Radovi na izgradnji crkve svetog Preobraženja su u završnoj fazi, a trenutno su u toku i radovi na izgradnji mosta koji će povezati crkvu sa hotelskim kompleksom

KURŠUMLIJA - Radovi na izgradnji crkve svetog Preobraženja u Prolom banji su u završnoj fazi, a trenutno su u toku i radovi na izgradnji mosta koji će povezati crkvu sa hotelskim kompleksom, izjavio je danas generalni direktor Specijalne bolnice "Prolom banja i Lukovska banja" Žarko Đurić.Đurić je istakao da je izgradnja crkve u Prolom banji, koju godišnje poseti više od 60.000 turista iz zemlje i inostranstva, bila neophodna.

Osvećenje crkve planirano je za Preobraženje, 19. avgusta iduće godine."Dok se crkva gradi, svaki naš gost obavezno obilazi crkvu Lazaricu, posvećenu svetom knezu Lazaru, koja se nalazi

u neposrednoj blizini", rekao je Đurić, dodajući da je to jedina crkva-brvnara u celom Topličkom kraju.Crkva se nalazi oko 2,5 km od Prolom banje, a sagrađena je oko 1890. godine, na temelju stare crkve koju su Turci porušili prilikom osvajanja tih krajeva u 14. veku.

U porti crkve rastu neobične šljive čija se stabla uvijaju iz korena, uvek u istom smeru. I kako se jedna osuši, na njenom mestu izraste nova sa vretenasto uvijenim stablom.

Jedno objašnjenje nudi legenda po kojoj je ova crkva-brvnara bilo mesto poslednje pričesti srpske vojske pred boj na Kosovu. Na pričesti, junaci su šest puta ophodili crkvu i potom pošli na Kosovo. Od tog vremena, po predanju, šljive su počele da se uvijaju u smeru u kom su oni krenuli. Te šljive i sada postoje i uvijaju se, kako stare, tako i mladice i izgledaju kao da ih je neko silom uvrtao.

Crkva Lazarica, prirodni fenomeni, poput neobičnih šljiva i Đavolje varoši, privlače sve veći broj stranih i domaćih turista koji dolaze iz svih krajeva zemlje i inostranstva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track