Program vantelesne oplodnje i u Valjevu

Program vantelesne oplodnje i u Valjevu

Srbija -
U Centru za vantelesnu oplodnju u Valjevu planirano je da se pacijentima ponudi mogućnost zamrzavanja embriona koji su u prvom pokušaju bili prekobrojni

VALJEVO - Realizacija programa vantelesne oplodnje počinje i u Valjevu dolaskom grupe od 26 bračnih parova po prioritetima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Srbije, rečeno je danas u toj ustanovi.

"Konsultacije su obavljene sa 46 bračnih parova iz Šapca, Užica, Čačka, Kraljeva, Novog Pazara i Valjeva", rekao je specijalista za lečenje steriliteta i fertiliteta Branko Budimirović.

Embriolog Milica Krstivojević rekla je da je u Centru za vantelesnu oplodnju u Valjevu planirano da se pacijentima ponudi mogućnost zamrzavanja embriona koji su u prvom pokušaju bili prekobrojni.

"Na taj način oni će imati šansu da u eventualnom sledećem pokušaju ne prolaze ponovo kroz pripremnu proceduru", kazala je Milica Krstivojević.

U tim je uključen i klinički psiholog.

Ministarstvo zdravlja Srbije odobrilo je letos taj program, a lekari i ostali stručnjaci usavršavali su se i u Univerzitetskom kliničkom centru u Mariboru.

Centar za vantelesnu oplodnju u Valjevskoj bolnici planirao je da kod Ministarstva zdravlja Srbije konkuriše programom za 150 novih parova u narednim godinama.

Za tri godine postojanja kroz savetovalište za sterilitet prošlo je preko 300 parova, koji su prolazili dijagnostiku, terapiju i najmanje dva pokušaja inseminacije. Na vantelesnu oplodnju po programu RFZO upućivano je 50 do 60 parova godišnje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track