Elena, Dragan i Dimitrije prve rođene bebe u 2013.
Foto: Tanjug

Srbija dočekala Novu godinu

Elena, Dragan i Dimitrije prve rođene bebe u 2013.

Srbija -
Novogodišnja noć u Beogradu za sada protiče mirno, dogodio se jedan saobraćajni udes, u kome je jedna osoba teže povređena Na glavnoj sceni na Trgu Republike Beograđane i njihove goste zabavljali bendovi različitih žanrova - Masterblastersi i Rok hor, Marčelo i Iskaz. U Kraljevu već u 20 časova počeli su da odjekuju rafali petardi
1 / 6 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Širom Srbije tačno u ponoć pesmom i vatrometom ispraćena je 2012. i uz slavlje ulazak u 2013. godinu.

Premijer Srbije Ivica Dačić noćas je u GAK "Narodni front" obišao prvu rođenu bebu u Novoj godini, dečaka Dragana, kog je darivao zlatnikom i poručio da je Vladi Srbije politika povećanja nataliteta prioritetna.

1: 56 Tri bebe rođene su u prvim minutima 2013. godine u Beogradu - devojčica i dva dečaka. Dečak koji je dobio ime Dragan prvi se rodio u GAK "Narodni front", minut posle ponoći u GAK "Višegradska" rođena je devojčica Elena, a dva minuta kasnije i dečak Dimitrije. Sve tri bebe i majke su dobro. Dečak Dragan, treća prinova porodice Šivčić, težak je 4,580 kg i dugačak 56 cm. Elena je treća beba u porodici Bulatović, a njena majka Katarina rodila je devojčicu tešku 3,400 kg. Ivana Simonović je prvorotka i njen sin Dimitrije je težak 3,850. Sve tri bebe su Beograđani.

24.00 - Tačno u ponoć rođen je u GAK "Narodni front" u Beogradu dečak Dragan. Majka Milenka Ščivić kaže da joj je ovo treće dete. Beba je rođena prirodnim putem i dobro je kao i njegova majka. Porodica Šivčić je iz Beograda, a Dragan je težak 4,580 kg i dugačak 56 cm. Premijer Dačić posetio je provorođenu bebu u 2013. i darivao dečaku zlatnik.

23.55 - Nekoliko hiljada Beograđana i gostiju iz inostranstva u veseloj atmosferi i muziku beogradskog rok benda "Električni orgazam" odbrojavaju poslednje minute stare godine na koncertu na Trgu Republike.

Program dočeka nove 2013. godine, pod nazivom "Budi očaran, budi jedinstven, budi u Beogradu" počeo je izvođenjem bendova različitih žanrova Masterblasters i Rok hor, Marčela i Iskaza, kao i violončelistkinje Jelene Mihailović, koja se publici predstavila izvođenjem Johana Sebastijana Baha na "malo drugačiji način".

23.49 - Boemska četvrt Beograda - Skadarlija, slavi dolazak Nove godine uz muziku tamburaša, koji zabavljaju goste u kafanama popunjenim skoro do poslednjeg mesta.U Skadarskoj ulici Beograđanke, ali i gošće iz mnogih zemalja, u toaletama kao na prestižnim modnim revijama Milana, Pariza i Njujorka, lagano idu ka kafanama i kafićima u kojima će dočekati 2013. godinu.Jedna od najstarijih i najpoznatijih kafana "Tri šešira" ugostila je u novogodišnjoj noći ljubitelje tamburice, a na meniju koji je za tu priliku koštao oko 7.500 dinara je, pored ostalog, zakuska od njeguškog i goveđeg pršuta, pihtije, sir, kajmak i neizbežna proja. Dok ne stigne skadarlijski roštilj sa pekarskim krompirom, sladiće se dimljenom pastrmkom, a večeru će završiti uz novogodišnju tortu i specijalitetom kuće. Nedaleko odatle, u jednoj pivnici, staru godinu ispraća durštvo u kojem su neke poznate ličnosti, ambasadori...I dok se ponoć polako bliži i atmosfera zagreva, muzičari čekaju trenutak kada će im se gosti i u pesmi pridružiti, dok u kafiću na početku ulice "mlađa garda" uživa uz stari dobri rok.

23.30 - Valjevo će ponoć dočekati ispred Doma kulture uz pesmu Željka Joksimovića, a dok ih je zagrevala Ana Bekuta i Miki Jevremović i Neverne bebe.

23.25 - Leskovčane na gradskom trgu zabavlja Haris Džinović, a Nišlije "Balkanika".

23.30 - Bajaga i instruktori zabavljaju publiku na Zlatiboru na Kraljevom trgu.

23.00 - Vrščani će uz Dejana Cukića i njegov bend dočekati ponoć na Gradskom trgu, potom sledi vatromet, a nakon toga, novogodišnje slavlje nastaviće se uz pesmu Dejana Čavića i Vesne Pitik. Program će trajati do 1 čas posle ponoći, a i ove godine posetioci će moći da se zagreju uz kuvano vino, rakiju i čaj, koji su u ovoj noći besplatni.

22.11 - Novogodišnja noć u Beogradu za sada protiče mirno, dogodio se jedan saobraćajni udes, u kome je jedna osoba teže povređena, dok je Hitna pomoć od 19 časova na području glavnog grada obavila 41 intervenciju.U saobraćajnoj nezgodi na Vilinim vodama nešto posle 21 čas, prema prvim izvešetajima sa terena, vozač džipa je zadobio teže povrede, a policija je još na licu mesta, rekla je načelnik smene Hitne pomoći Budislava Dinković. Dinković je navela da je bilo nekoliko intervencija te službe na javnim mestima, ali van organizovanog dočeka na Trgu Republike, gde dežuraju četiri ekipe Hitne pomoći. Savetovala je umerenost u jelu i piću, da oni koji popiju ne bi trebalo da voze i da se ne aktiviraju pirotehnička sredstva..

22.10 -Prvi potpredesednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić na svom Fejsbuk profilu poručio da će biti zadovoljan kada svaki pošten čovek u Srbiji bude slobodno i normalno mogao da ide ulicom, da živi od svog rada ili stečene penzije.

22.00 - I u Subotici nastupom Henriette Der i grupe "Sugarloaf" iz Mađarske sa pop hitovima počeo doček Nove. Nakon njih, oko 23.15 nastupiće subotički "EX YU" bend koji će svirati domaće pop i rok hitove sve do ponoći. U ponoć će biti priređen sedmominutni vatromet, a sugrađani će moći da zaigraju uz valcer "Na lepom plavom Dunavu". Posle vatrometa, do 01:15 posle ponoći posetioce će ponovo zabavljati "EX YU" bend.

21. 45 - U Beogradu, u trenutku kada se odbrojavaju poslednji časovi 2012. godine, nema incidenata i vlada dobro raspoloženje u gradu, rečeno je večeras u policijskoj upravi za glavni grad. "Osim dva lakša krivična dela na Voždovcu i Pinosavi, ozbiljnijeg remećenja javnog reda i mira nema, kao ni saobraćajnih nezgoda. Sporadično ođekne po koja petarda", izjavio je šef smene u komandno-operativnom centru policijske uprave za grad Beograd Goran Stamenković. Saobraćajnih nezgoda nema i stanje u gradu je "kakvo se poželeti može i bilo bi dobro da tako i ostane do kraja novogodišnje noći".

20.30 - Novosađani čekaju Novu godinu na Trgu slobode uz Sergeja Ćetkovića, Slobodana Trkulju, Viva voks i Vladu Georgieva.

20.30 -Stigla i ženska nova godina. Zrenjaninke i njihove gošće iz drugih gradova u Srbiji, a i inostranstva, dočekale su u hotelu “Vojvodina” 27. put “žensku” Novu godinu, uz muziku, veselje i “odabrane” muškarce. Iako važi nepisano pravilo da “muškarcima ulaz nije dozvoljen, ali ni zabranjen”, pristup “ženskoj” Novoj godini imali su, uz muzičare, po zadatku konobari, novinari i neizbežni Deda Mraz.Među brojnim gošćama iz Srbije i iz inostranstva bilo je čak 18 Šapčanki, koje su u Banat stgle mini-busom.

20.17 - Na beogradskom Trgu Republike nešto posle 20 sati počelo je zagrevanje za novogodošnju noć pod nazivom "Budi očaran, budi jedinstven, budi u Beogradu" izvođenjem violončelistkinje Jelene Mihailović, koja se publici predstavila izvođenjem Johana Sebastijana Baha na "malo drugačiji način". Na glavnoj sceni na Trgu Republike Beograđane i njihove goste zabavljaće bendovi različitih žanrova - nastupiće Masterblastersi i Rok hor, Marčelo i Iskaz. U Novu godinu ući će se uz zvuke Električnog orgazma Do dva sata ujutru, do kada je planirano da traje novogodišnje veselje, sviraće Dejan Pejović uz pratnju "Blek end vajt vorlda" (Black and White world). Pored Trga Republike, doček Nove godine organizovan je i u Centru Sava, na Sceni "Klasika molim" - Nova godina OTMENO, gde će posetioci uživati u klasičnoj muzici.

21.08 - Kraljevom odjekuju rafali petard. U Kraljevu nema organizovanog dočeka na glavnom gradskom Trgu srpskih ratnika, ali centrom grada ođekuje rafalna pucnjava petardi, koje bacaju dečaci i devojčice podeljeni po grupama, pa je gotovo nemoguće bezbedno proći najprometnijim ulicama.

U centru grada u glavnoj Ulici Miloša Velikog prolaznici prilaze tinejdžerima i opominju ih da to ne rade, a policijskih patrola nema u blizini.

Centrom grada gotovo nemoguće proći od tinejdžera i pucnjeve petardi koja je na momente bila i rafalna. Petarde su bacane i u drvene kante za smeće koje su se zapalile.

17.48 U tradicionalnoj novogodišnjoj humanitarnoj akciji Radio Novog Sada (RNS) “Slatkiš za mog drugara”, prikupljeno je oko 300 kilograma slatkiša, koji su danas podeljeni štićenicima u Sigurnoj dečjoj kući, Svratištu za decu ulice i mališanima koji posećuju romsku biblioteku “Trifun Dimić” u naselju Šangaju.

12.00- U Novi Sad kao da je Nova godina stigla već oko podneva, kada su počeli da se pune kafići.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track