Dva nova slučaja žutice, ukupno 37 obolelih

Hepatitis A

Dva nova slučaja žutice, ukupno 37 obolelih

Srbija -
Novooboleli su iz Drenovca i iz Paraćina, izjavio načelnik Centra za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti ZZJZ u Ćupriji epidemiolog dr Goran Radovanović

ĆUPRIJA - Na području Pomoravlja zabeležena su dva nova slučaja obolelih od virusnog hepatitisa A (HAV), pa ih je do sada obolelo ukupno 37, od kada je registrovan prvi slučaj u selu Drenovac kod Paraćina, 27. septembra.

Novooboleli su iz Drenovca i iz Paraćina, izjavio je danas načelnik Centra za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) u Ćupriji epidemiolog dr Goran Radovanović.

Najviše obolelih je u selu Drenovac, 27, u selu Golubovac obolele su četiri, u Paraćinu tri, u Ćupriji i selu Sikirica po jedana osoba i jedna iz Beograda koja je zaražena u Drenovcu, precizirao je Radovanović.

Među obolelima je jedno dete, pet je osoba starosti od 15 do 19 godina, šest ljudi je starosti od 45 do 49 godina, po četiri u uzrastu od 20 do 24 godine i u uzrastu od 25 do 29 godina.

"Što se tiče daljeg razvoja epidemiološke situacije i neke konkretne epidemiološke prognoze, ona ne može biti povoljna", ponovio je Radovanović i naveo četiri razloga.To su postojanje većeg broja obolelih i mogućih novoobolelih kao jedinih izvora zaraze, postojanje povoljnih puteva

prenošenja (kontakt, loša higijena, neispravna voda za piće), migracija stanovništva unutar i van opštine. Dugo godina, više od deset, nije bilo u epidemijskoj formi na ovim prostorima tako da imamo osetljivu populaciju u većem broju, dodao je Radovanović.

On je istakao da epidemiolog ZZJZ Ćuprija, u saradnji sa epidemiologom Zdaravstevnog centra u Paraćinu, "pojačanim epidemiološkim i zdravstevneim nadzorom, intenzivnim zdravstevno vaspitnim aktivnostima, prvenstveno kroz obraćanje stanovništvu opštine Paraćin preko lokalnih medija, svakodnevno potseća i insistira na poštovanju mera za suzbijanje epidemije".

Radovanović je dodao da u ostalim opštinama Pomoravskog okruga: Jagodini, Despotovcu, Svilajncu i Rekovcu, "nema slučajeva obolevanja od HAV."

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track