Najnovije vesti

ISTEKAO ROK: Spomenik u Preševu nije uklonjen!

ISTEKAO ROK: Spomenik u Preševu nije uklonjen!

Srbija
17:24h
Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković saopštio je da će Upravna inspekcija Ministarstva pravde i državne uprave podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv načelnika Opštinske uprave opštine Preševo

BEOGRAD - U ponoć je istakao rok koji je dat lokalnim vlastima u Preševu da uklone spomenik bivšim pripadnicima tzv. Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe (OVPBM).

Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković saopštio je da će, ako do ponoći spomenik u Preševu ne bude uklonjen, Upravna inspekcija Ministarstva pravde i državne uprave podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv načelnika Opštinske uprave opštine Preševo.

"Po isteku tog zakonskog roka, postupiće se po Rešenju i ukloniti nezakonito postavljeno spomen obeležje, a uz pomoć organa nadležnog za unutrašnje poslove ukoliko to bude potrebno", istakao je ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković.

Ministarstvo pravde je navelo da je inspekcijskim nadzorom ministarstva, izvršenim 10. januara u Opštinskoj upravi opštine Preševo, radi utvrđivanja činjenica u vezi sa postavljanjem spomenika, ispred zgrade Skupštine opštine Preševo, utvrđeno da je spomenik postavljen bez odobrenja nadležnih organa i da je naloženo upravi da ukloni bespravno postavljeni spomenik u roku od pet dana.

Kosovski premijer Hašim Tači razgovarao je s predstavnicima Albanaca s juga Srbije kojima je, povodom spornog spomenika, poručio da se problem jedni može rešiti dijalogom.

"Demokratske države imaju suštinski zadatak da se brinu o očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa svih zajednica. Takav demokratski standard treba da poštuje i Srbija, kao što se u potpunosti poštuje na Kosovu", rekao je Tači, kako je saopštila kancelarija Vlade Kosova za odnose sa javnošću.

Nekoliko sati kasnije, oglasili su se i poslanici kosovske Skupštine iz Demokratske partije Kosova, čije je Tači lider, i opozicionog Samoopredeljenja, koji su izjavili da može doći do oružanog sukoba ako se sruši spomenik OVPBM u Preševu.

Poslanik pokreta Samoopredeljenje i jedan od najpoznatijih komandanta bivše OVK Redžep Seljimi je u emisiji Rubikon KTV rekao da situacija u Preševskoj dolini može da eskalira ako se "dirne u spomenik OVPMB". "Ne kažem niti pozivan na mobilizaciju, ali skrećem pažnju da situacija može da eskalira, može doči do rata", kazao je Seljimi.

Poslanik DPK u Skupštini Kosova, Nait Hasani je rekao da su kosovski Albanci spremni da zaštite Albance iz Preševske doline.

"Spremni smo da njihova prava štitimo i ratom. Ići ćemo da branimo Albance ako se dirne u spomenik", naveo je Hasani.

Zamenik predsednika opštine Preševo Skender Destani izjavio je za Radio B92 da, po njegovom mišljenju, ministarstvo pravde nema pravo da ukloni spomenik bivšim pripadnicima tzv. OVPBM i da takvu odluku može da donese jedino sud.

"Ukoliko sud donese takvu odluku, mi ćemo takvu odluku poštovati, ali za sada mi nismo dobili takvu odluku tako da, za sada, ne možemo ukloniti spomenik", rekao je Destani.

Kao jedino rešenje za spor, Destani vidi razgovor predsednika Vlade i lokalne samouprave i dodaje da nema drugog puta jer silu ne žele, već samo dijalog.

"Mi ih nećemo sprečavati ako krenu da odnose spomenik, ali se može desiti da ga neko od građana bude branio svojim telom", kazao je Destani.

Premijer Srbije Ivica Dačić je ranije u utorak rekao da od ministra pravde očekuje da ga obavesti o tome kad ističu rokovi za uklanjanje spomenika u centru Preševa i merama koje je Ministarstvo pravde preduzelo kako bi policija obavila svoj posao ako spomenik ne bude uklonjen, naglasivši da država Srbija neće provocirati sukobe, ali isto tako neće dozvoliti ni otvorene provokacije.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track