Prokupačka biblioteka đacima putnicima druga kuća
Foto: Milen đorđević

Za učenje i zabavu

Prokupačka biblioteka đacima putnicima druga kuća

Srbija -
Budući medicinari kažu da im je u biblioteci lepo i toplo i da mogu zajedno da uče ali i da se zabave na Fejsbuku

PROKUPLJE - Đaci putnici Medicinske škole iz Prokuplja, veliku pauzu između stručne prakse, koju obavljaju pre podne u bolnici, i redovne popodnevne nastave, provode u gradskoj biblioteci, gde uče ali se i zabavljaju na društvenim mrežama. U biblioteci kažu da su zadovoljni što je hram knjige pun mladih.

Najredovniji posetioci biblioteke su Aleksandra Marković iz Batušinca kod Niša, Danica Đikić iz Đinđuše kod Bojnika, Katarinu Marjanović iz Orljana kod Niša i Marija iz Donje Stražave kod Prokuplja.

One su i ovoga puta prve stigle i već otvorile knjige i sveske kako bi obnovile gradivo.- Nekada od obaveza kući i ne stignemo da učimo, jer neki od nas do kuće menjaju i dva prevoza. Ja polazim ujutru u 5 i 30, a kući stižem u 21 čas, i tako danima. Zato mi je biblioteka pravo utočište za rad – kaže Katarina iz Orljana kod Niša.

Budući medicinari kažu da im je u biblioteci lepo i toplo i da mogu zajedno da uče ali i da se zabave na Fejsbuku. Prema rečima Aleksandre Marković druženje u biblioteci je možda i najlepši deo školskog dana.

- Ako nemamo neku lekciju, pošto mi većinom hvatamo beleške na časovima, nađemo od drugara, dopunjujemo se i učimo zajedno. Bibliotekari vode računa da se red i mir ne naruši i mi to poštujemo, jer i mi ovo vreme koristimo da učimo – kaže Katarina.

Marija iz Stražave je prva godina i ona još nema praksu ali kada ima blok nastavu i ona svrati u biblioteku i tu obnavlja gradivo.

Ponekad me uplaše priče starijih učenika o učenju, praksi, ali čujem i korisne savete na koji deo gradiva kod kog profesora treba da obratim pažnju – priča ona.

Danica Đikić iz Bojnika stanuje u Domu učenika ali je on na drugom kraju grada pa je i njoj lakše da svrati u biblioteku do početka nastave.- U biblioteku prvo dođemo zbog interneta, a onda se naviknemo pa dolazimo stalno, da sačekamo početak nastave – priča Danica.

Za razliku od većine mladih koji slobodno vreme provode po kafićima, ova vredna deca su izabrala biblioteku, gde mogu i da uče i da se zabavljaju.

Dobra deca

Bibliotekari kažu da su ova deca dobra. Dodaju da ponekad zaborave na kućni red, pa se malo razgalame, ali lepo je kad je hram knjige pun dece. - Zaborave po koju svesku, šal, kapu, a najviše kišobrane – kažu u biblioteci i dodaju da ih njihove stvari sačekaju sutra na istom mestu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track