10.000 AZILANATA: Hitno otovoriti i treći centar

Skup o migracijama

10.000 AZILANATA: Hitno otovoriti i treći centar

Srbija -
Nikoga ne smemo da pustimo da trune po šumi, ne možemo dopustiti da obijaju vikendice samo da bi bili na suvom i pod krovom, rekao komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić

BEOGRAD - Srbiji je potreban još jedan centar za azilante jer su centri u Bogovađi i Banji Koviljači puni, rečeno je danas na skupu u Skupštini Srbije o migracijama.

Komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić rekao je da godišnje kroz Srbiju prođe 10.000 ljudi koji traže azil i obaveza je Srbije da im pomogne.

"Postoji naša jasna obaveza ne samo zbog evropske integracije, nego velika ljudska obaveza", kazao je Cucić i naveo da sada ni jedan tražilac azila u Srbiji nije izvan prihvatnih centara, a obezbeđena je i "neka vrsta prihvatilišta" u Vračevićima za azilante čiji broj varira - danas ih je 45, a pre dva dan bilo ih je 90.

"Nikoga ne smemo da pustimo da trune po šumi. Ne možemo dopustiti da obijaju vikendice samo da bi bili na suvom i pod krovom", rekao je Cucić i dodao da ne postoji problem kriminaliteta među azilantima.

On je naveo da "ne vidi ni 20. deo priča o problemima sa azilantima" u Srbiji "koje se pletu po novinama". "Ako imamo ikakav problem s njima, to je problem koji mi njima stvaramo", kazao je Cucić.

Šef Delagacije EU u Srbiji Vensan Dežer kazao je da je izgradnja novog centra za azilante važno i kako se u Srbiji razmatraju zahtevi za azil koji u poslednje dve godine nije dobio ni jedan stranac u Srbiji. Dežer je kazao da se Srbija, koja je na putu ka EU, smatra ne samo državom porekla migranata, nego i državom tranzita i državom odredišta azilanata. Međutim, Srbija je i dalje u velikoj meri tek na početku utvrđivanja migracione politike.

"Migracije se često vide kao pretnja i pretvaraju se u osećanja protiv migranata i izazov su i za zemlje EU i za Srbiju, ali mogu biti pretvorene u šansu. Ako se budemo pravilno odnosili prema migracijama stvorićemo tu šansu, a za to je potrebna saradnja", rekao je Dežer i dodao da se sveobuhvatna migraciona politika EU zasniva na solidarnosti i odgovornosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja