Jeftović: Novi skener za Kruševac do kraja godine

U poseti Zdravstvenom centru

Jeftović: Novi skener za Kruševac do kraja godine

Srbija -
U Srbiji se za zdravstvo po glavi stanovnika izdvaja 250 evra, što je najniže u regionu, i sa tim sredstvima je potrebno da se edukuju kadrovi, obezbede plate, oprema i drugi troškovi, rekao državni sekretar Ministarstva zdravlja Miloš Jeftović

KRUŠEVAC - Državni sekretar Ministarstva zdravlja Miloš Jeftović najavio je danas da će Kruševac najverovatnije do kraja godine dobiti novi, moderan skener bez obzira na blizinu tercijalne ustanove u Nišu.

Istakavši da će prioritet Vlade Srbije i Ministarstva zdravlja biti unapređenje kvaliteta zdravstvenih usluga, Jeftović je objasnio da će to Ministarstvo u saradnji sa direktorima zdravstvenih ustanova, Institutom za javno zdravlje Batut i Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje učiniti sve da zdravstveni sistem bolje funkcioniše.

"Sve one negativne tendencije koje su postojale u zdravstvenom sistemu promenićemo na bolje", kazao je državni sekretar, koji je danas obišao ginekološko-akušersko odeljenje u Kruševcu.

On je tom prilikom istakao da je Ministarstvo čvrsto rešilo da i u populacionoj politici ima prioritet jer je to, kako je naveo, prvenstveno poziv lekarske profesije, a ne samo šire društvene zajednice, medija i nevladinih organizacija.

"Ministarstvo zdravlja je sa svim relevantnim faktorima, uključujući Zdravstveni savet, Akademiju nauka, Lekarsku komoru, donelo odluku da u ovoj godini, osim skrining programa, sva porodilišta dobiju zaslužene uslove i to će biti pod budnim okom Ministarstva", naglasio je Jeftović.

Prema njegovim rečima, Kruševac osim dobre ginekologije i porodilišta čijim radom je zadovoljan, mora do kraja godine da dobije novi skener i rendgen aparat, kao i da obezbedi bolje uslove na dečjem odeljenju.

Direktor Zdravstvenog centra Vojkan Kulić naveo je u razgovoru sa državnim sekretarom da Kruševac ima dva skenera, jedan starijeg datuma koji nije u funkciji i čija bi popravka bila izuzetno skupa i jedan šesnaestoslajsni, koji je stalno u eksploataciji.

"Uređaj je strašno opterećen. Samo za potrebe bolnice dnevno se uradi 20 do 30 skenerskih pregleda, a postoji i lista čekanja", rekao je Kulić i dodao da "usko grlo" predstavljaju lekari.

Kruševac, kaže Kulić, ima četiri radiologa, a po noramativima bi trebalo da ih ima 10.

"Kada budemo imali 13 izvršilaca, 3 na primarnom i 10 na sekundarnom nivou, onda ćemo 24 časa moći da pružamo ovu vrstu usluge", istakao je Kulić.

Državni sekretar je rekao i da se u Srbiji za zdravstvo po glavi stanovnika izdvaja 250 evra, što je najniže u regionu, i sa tim sredstvima je potrebno da se edukuju kadrovi, obezbeđuju plate, oprema i drugi materijalni troškovi.

U Kruševačkom porodilištu, gde radi 15 ginekologa, 6 neonatologa, 58 sestara i gde se godišnje obavi 1.750 porođaja, od toga trećina carskim rezom, danas je potpisan protokol o saradnji između lokalne samouprave, Zdravstvenog centra, Gerontološkog centra i Centra za socijalni rad o obezbeđivanju usluge neodložnih intervencija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track