ČAČAK: Voće odolelo mrazu

Biće slatkih plodova

ČAČAK: Voće odolelo mrazu

Srbija -
Promenjivi vremenski uslovi nisu uticali na voćne zasade u čačanskom kraju, a stručnjaci kažu da ni eventualni novi mrazevi neće ugroziti ovogodišnji rod

ČAČAK - Mraz preko vikenda nije uništio zasade voća u čačanskom kraju. Neke sorte u fazi su bubrenja pupoljaka, ali stručnjaci procenjuju da ni eventualni novi mrazevi neće ugroziti napredovanje vegetacije i ovogodišnji rod.

Najstariji voćar u selu Miokovci Nebojša Brković ne brine zbog niskih temperatura. Započetu rezidbu nastaviće, kako kaže, čim otopli.

Na kolebljive temperature, kaže, najosetljivije su kajsije, a kod drugih voćnih vrsta osetljivost na mraz je različita.Stručnjaci kažu da do pojave novih mrazeva nema potrebe za zaštitom u voćnjacima, jer će niske temperature zaustaviti dalje napredovanje vegetacije.

Automatske meteorološke stanice u nekim čačanskim selima mogu upozoriti voćare na pojavu mraza, ali prvenstveno ukazuju na uticaj vremenskih uslova na pojavu bolesti kod jabuka.

U čačanskom kraju kažu da još uvek ne mogu proceniti da li su voćnjaci pretrpeli štetu od prošlogodišnje suše, ali veruju da prolećni mrazevi neće bitnije uticati na rod voća.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track