Kragujevac: Oružje i akvarijum u Noći muzeja

30 lokacija

Kragujevac: Oružje i akvarijum u Noći muzeja

Srbija -
Ulaz će biti besplatan za skoro sve programe

KRAGUJEVAC - Posetiocima šeste manifestacije Noć muzeja u Kragujevcu, u noći između subote i nedelje, u ponudi će biti 43 programa na 30 lokacija u okviru sedam prostornih celina.

Kako je rekao Vladimir Paunović, predsednik NVO Milenijum - koja je zadužena za organizaciju Noći muzeja u Kragujevcu, ulaz će biti besplatan za skoro sve programe.

"Manifestacija je usmerena ka animiranju mlađe publike sa ciljem da se aktivno uključi u kulturni život grada, ali i "otkrivanju" novih, starih i zaboravljenih kulturnih prostora", rekao je Paunović i podsetio da je prošlogodišnju Noć muzeja posetilo oko 15.000 ljudi.

Posetioci će u Noći muzeja moći da vide izložbu "160 godina fabrike Zastava oružje" u muzeju Stara Livnica, a u galeriji "Joakim" pored stalne postavke "Pozorišni plakat i pozorišna fotografija", biće priređene izložba scenografija iz aktuelnih predstava kragujevačkog pozorišta sa kostimiranim statistima, i izložba fotografija "Sećanja" .

Na Đačkom trgu ispred Prve kragujevačke gimnazije, u sklopu performansa "Flash Mob", talentovani kragujevački gimnazijalci će promovisati 10 godina postojanja "Đačkog parlamenta" i crtati bojama i sprejevima na velikom platnu uz di-džej nastup.

U Centru za negovanje tradicionalne kulture "Abrašević" biće priređena izložba fotografija i predmeta srpske tradicionalne kulture "Čuvari tradicije", dok će u Spomen muzeju "21.oktobar" biti izložena mapa litografija "S postovanjem Titu" Eda Murtića i multimedijalna postavka na temu Kragujevačkog oktobra.

Izložbe na razne teme biće organizovane u Istorijskim arhivu Šumadije i u brojnim gradskim galerijama. U akvarijumu Prirodno-matematičkog fakulteta u programu pod nazivom "Šetnja sa piranama" posetioci će biti u prilici da se upoznaju sa raznovrsnicima "stanovnicima" tog javnog akvarijuma.

Vreme poseta je od 18 sati do dva sata iza ponoći, izuzev Etnografskog muzeja Drača gde će, iz tehničkih razloga, posetioce primati do 21 čas.

Ulaznice će za većinu programa biti besplatne, osim za koncert benda Block Out u Domu omladine, koji će koštati 600 dinara, i na lokacijama Narodnog muzeja.

"Ulaznice će se plaćati i prilikom poseta lokacijama Narodnog muzeja kao što su Galerija Narodnog muzeja, Konak Kneza Mihaila i Moderna galerija", rekao je Paunović i dodao da je Narodni muzej zadržao diskreciono pravo naplate ulaznica.

Paunović je rekao i da je ove godine izostala podrška gradske uprave, dok drugi pokrovitelj - Ministarstvo kulture, kako kaže, "još nije objavilo zvanične rezultatekonkursa".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja