POMORAVSKI OKRUG: HIV-om zaražene 23 osobe

POMORAVSKI OKRUG: HIV-om zaražene 23 osobe

Srbija -
Na području Jagodine zaraženo je osam, Paraćina i Ćuprije po pet, Svilajnca i Despotovca po dve i jedana osoba u Rekovcu", rekao je direktor Zavoda za javno zdravlje u Ćupriji epidemiolog dr Goran Radovanović

JAGODINA - Na području šest opština Pomoravskog okruga virusom AIDS-a zaražene su 23 osobe, ove godine jedna, a umrlo je osam, izjavio je direktor Zavoda za javno zdravlje u Ćupriji epidemiolog dr Goran Radovanović.

"Na području Jagodine zaraženo je osam, Paraćina i Ćuprije po pet, Svilajnca i Despotovca po dve i jedana osoba u Rekovcu", rekao je Radovanović, povodom 19. maja - Međunarodnog dana sećanja na umrle od AIDS-a.

Među obolelima najviše je iz grupe heteroseksualaca (nezaštićen seksualni odnos), zatim slede homoseksualci, intervenski korisnici droga, hemofiličari, objasnio je Radovanović.

Prvo oboljenje od AIDS-a na područjku Pomoravlja, Resave i Levča registrovano je 1991. u opštini Svilajnac gde je zabeležen i prvi smrtni slučaj od ove bolesti, naredne godine u Ćupriji, a 1993. 1994. 1996. 1998. i 1999. nije registrovan ni jedan oboleli u ovom delu Srbije.

Aktivnosti na prevenciji ove teške bolesti u Pomoravskom okrugu traju maltene celu godinu kroz predavanja u osnovnim i srednjim školama, na fakultetima u Jagodini, u Okružnom zatvoru u Ćupriji, podelom propagandnog materijala, besplatnim testiranjem građana, napomenuo je Radovanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja