GREŠKOLOVCI: Jezička patrola u Čačku
Foto: RTS

GREŠKOLOVCI: Jezička patrola u Čačku

Srbija -
Gramatičke greške su svuda, na bilbordima, javnim natpisima, reklamama, tvrde čačanski mališani

ČAČAK - "Ne raspuštaj jezik kad si na raspustu" je program radionica kojom čačanski školarci pokušavaju da skrenu pažnju na gramatičke greške u oglašavanju i pisanju. Gradom su organizovali pravu jezičku patrolu.

Gramatičke greške su svuda, na bilbordima, javnim natpisima, reklamama, tvrde čačanski mališani, koji su u šetnji gradom nekoliko sati strpljivo lovili omaške u jeziku. Tu ima, kako kažu, svačega, a najčešće mešavine ćirilice i latinice.

Deca su zapazila da ima puno grešaka u pisanju rednih brojeva, brojeva telefona. Greške su u nabrajanjima, ali i u upotrebi velikih slova.

Ova akcija deo je višednevnog programa radionice govorne kulture "Raskovnik" u okviru čačanskih letnjih dana kulture. Radionice su namenjene učenicima osnovnih i srednjih škola i traju do 5. jula.

"Toliko smo okruženi svakodnevno različitim greškama da smo već na njih i oguglali, odnosno ne primećujemo ih. Naše radionice pre svega žele da učenicima pomognu u takozvanoj funkcionalnoj pismenosti. Dakle, u tome da ono što nauče i na našim radionicama i u svojim školama, da zapravo primene i u praksi", kaže Danijela Kovačević Mikić, prosvetni savetnik i organizator programa.

Pored lovljenja grešaka na ulici narednih dana je u planu još nekoliko jezičkih radionica.

Tanja Vuković iz radionice "Raskovnik" za naredne dane najavljuje novinarsku i dramsku radionicu. Deca će imati prilike da saznaju kako funkcionišu elektronski i pisani mediji. Takođe, biće im predstavljeno koja su to ogrešenja, ali i norme u novinarskom jeziku.

Ono što su zapazila na ulici deca su pretočila u likovne radove. Na svakom radu je jezička greška i njena ispravka. Sve su to okačili na sušač veša kako bi simbolično pokazali da su greške i oprane i osušene.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track