HOĆEMO LI U ŠABAC: Počeo čuveni malogospojinski vašar

Panađur sa tradicijom

HOĆEMO LI U ŠABAC: Počeo čuveni malogospojinski vašar

Srbija -
Decibeli se u Šapcu ne mere, meri se samo debljina novčanika jer u ponudi svega i svačega i starog i novog, svako ima svoju računicu

ŠABAC - Šabački vašar svake godine poseti oko 200.000 posetilaca iz zemlje i regiona. Prvog dana manifestacije najviše se prodaju poljoprivredni proizvodi, stoka i mehanizacija, dok se drugi i treći dan zarađeni novac troši na zabavi pod šatrama i zabavnim parkovima. U Šapcu je danas zvanično počeo čuveni Malogospojinski vašar. Tradicija panađura opevanog i u pesmama, duža je od jednog veka.

Zbog provoda, kupovine ili tek da budu deo od davnina čuvene vašarske atmosfere na šabački Mihajlovac sjati se reka ljudi. Iako zvanično malogospojinski panađur traje tri, zabava je počela još u ponedeljak.Decibeli se u Šapcu ne mere, meri se samo debljina novčanika jer u ponudi svega i svačega i starog i novog, svako ima svoju računicu.

Cene su niže u odnosu na 2012. godinu, pa se kilogram jagnjetine plaća 1.100 dinara umesto 1.400, a prasetine 1.000 umesto 1.200 dinara.

Cena najjeftinije hrane, pasulja i kupusa, ostala je nepromenjena, 200 i 250 dinara, ali su cene piva i sokova povećane za 50 dinara pa su sada od 150 do 300 dinara po flaši, ako je uračunat i muzički dinar.

U vašarskoj gunguli kažu najbolje prođe opštinski budžet. Na metar je izdato tri kilometra tezgi, a za brojne šatre i zabavni park zakupljeno je oko tri hektara.

Za popularnu zabavu pod vedrim nebom pojedini zakupljivači uložili su i više stotina hiljada dinara. Tradicija se meri i sa hiljadu priključaka na struju i potrošnju preko milion dinara.

Šabački Vašar je zvanično najposećenija manifestacija u regionu, sa oko 200.000 posetilaca tokom tri dana, i najveća tržnica severozapadne Srbije, Semberije, Srema i Mačve.

Prvog dana manifestacije najviše se prodaju poljoprivredni proizvodi, stoka i mehanizacija, dok se drugi i treći dan zarađeni novac troši na vašarskoj zabavi pod šatrama i zabavnim parkovima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track