KAKO VOZITI I NA ŠTA DA OBRATITE PAŽNJU PO LETNJOJ KIŠI? Stručnjaci savetuju kako da proverite gume, a ovo je NAJOPASNIJI PERIOD
Foto: Shutterstock

možda niste znali

KAKO VOZITI I NA ŠTA DA OBRATITE PAŽNJU PO LETNJOJ KIŠI? Stručnjaci savetuju kako da proverite gume, a ovo je NAJOPASNIJI PERIOD

Auto -

Svaka guma je dobra na suvom, dok je na mokrom teško videti koja je kvalitetna. Na kiši usporite, nemojte naglo kočiti i okretati volan, već lagano otpustite gas i upravljajte automobilom volanom kada guma udari u tlo.

Oprez

Nevreme, Beograd, kiša, Ilustracija
foto: Petar Aleksić

Svaka letnja guma je manje-više dobra na suvom, a kvalitet letnje gume vidi se samo na mokrom putu. Iz tog razloga stručnjaci savetuju da pre kupovine guma proučite nezavisne testove, koji na osnovu ispitivanja i merenja na mokrim putevima čine čak 40% ukupne ocene određene gume.

Mokar put u kombinaciji sa brzinom može biti opasan leti, kao i poledica na putu u hladnijem delu godine. Dokaz za to su česta odletanja sa puta po kišnom vremenu, koja se na autoputevima najčešće završavaju kobno, ali je opasna i na drugim putevima.

Najopasniji je sam početak kiše

Kiša, nevreme, Beograd, pljusak
foto: Nenad Kostić

Posebno je opasno kada pada kiša posle dužeg perioda suvog vremena, jer tada voda iz pora asfalta podiže prašinu i ulje i formira tanak i izuzetno klizav sloj. Iz tog razloga, najopasniji je sam početak kiše, kada je prianjanje guma na podlogu značajno smanjeno, slično ledu, pa treba biti izuzetno oprezan.

Najbolje bi bilo da isključite saobraćaj na nekoliko minuta dok kiša ne spere tako klizav sloj sa kolovoza, a ako morate da nastavite da vozite, uradite to veoma oprezno, usporite i nemojte naglo kočiti.

0623985554, Austrija Nevreme, kiša
foto: JOHNNY ARMSTEAD / Alamy / Alamy / Profimedia

Ovo je savet i za vožnju po mokrim putevima i kada kiša nastavlja da pada, uz, naravno, veći razmak između vozila ispred. Najvažnije je smanjiti brzinu jer je put tada nepredvidiv.

Ako vam se desi da proklizate, nemojte paničiti i naglo kočiti ili okrenite volan, već polako otpustite gas i ispravite volan dok gume ne zahvate površinu.

(Kurir.rs/večernji.hr)

Bonus video:

02:37

DETE SE UHVATILO ZA AUTO I REKLO TATA MORAM JA SA TOBOM Supruga nestalog Vladana: Pred sam polazak rekao OVO! TELEFON LOCIRAN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track