PRIČA KOJA PARA SRCE: Ćerka porukama koje ostavlja dementnoj majci rasplakala internet! Ono što je uradila i drugima će pomoći
Foto: Profimedia

EMOTIVNO

PRIČA KOJA PARA SRCE: Ćerka porukama koje ostavlja dementnoj majci rasplakala internet! Ono što je uradila i drugima će pomoći

Život -

Kada je starija žena koja pati od demencije počela da dobija napade anksioznosti i pritom često uplašena zvala ćerku na telefon, ona je odlučila majci da ostaviti nekoliko poruka na vidljivom mestu koje će joj pomoći da se brže umiri i bude sigurna da je sve u redu te da će tako i ostati.

Svi oni kojima je netko od bližnjih oboleo od demencije znaju koliko je to psihički loše stanje, i za obolelog, ali i za one koji ga okružuju i vole. Bolest zbog koje oboleli gubi sećanja i pamćenje često njihove bližnje ostavljaju u brizi, frustraciji i teskobi zbog svakodnevnih situacija koje su njihovim bližnjima postale nemoguće za obaviti samostalno.

foto: Profimedia

Kako demencija napreduje, osoba počinje da zaboravlja važne detalje iz svog života poput adrese, ko su im članovi porodice, tako ih dovodeći u stanje grozne zbunjenosti i boli. Ćerka jedne takve pacijentkinje dosetila se dobrog načina da umiri svoju majku i pre nego što ona počne da paniči, ostavivši joj nekoliko umirujućih rečenica. Fraze je napisala na belu ploču i stavila je tamo gde ih majka uvek može videti.

Poruke se šire društvenim mrežama

- Tvoji su obroci unapred plaćeni.

- Sve je u redu, ti si u redu.

- Svi su u redu.

- Nigde se ne seliš.

- Niko drugi se takođe ne seli.

- Samo pij vode, pomoći će ti s memorijom.

- Ne duguješ nikome nikakav novac.

- Nikoga nisi uznemirila.

Objava se masovno deli na društvenim mrežama, a javljaju se i ostali s savetima za lakše preživljavanje ove grozne bolesti.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Mirror, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track