KRUNA SEZONE BIĆE RAT I MIR, ALI I POVRATAK MILEVI AJNŠTAJN: Bule Goncić o velikim planovima i operi po NOVELI MILENE MARKOVIĆ
Foto: ATA images

upravnik narodnog pozorišta

KRUNA SEZONE BIĆE RAT I MIR, ALI I POVRATAK MILEVI AJNŠTAJN: Bule Goncić o velikim planovima i operi po NOVELI MILENE MARKOVIĆ

Kultura -

Poznati glumac i upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu Svetislav Bule Goncić kaže da nas i u nastavku sezone čeka puno iznenađenja. Nakon dobrih kritika predstava "Iranska konferencija" i "Godine vrana", uskoro ćemo videti i režiju predstave koja će se verovatno referisati i na sukob između Rusije i Ukrajine.

predstava Godine vrana
foto: Narodno pozorište / Željko Jovanović

- Narodno pozorište u Beogradu uskoro započinje rad na velikom pozorišnom projektu "Rat i mir" - postavci kapitalnog dela jednog od najvećih svetskih klasika, velikog ruskog pisca Lava Nikolajeviča Tolstoja, u dramatizaciji Fedora Šilija, u režiji Borisa Liješevića. U nekom smislu ovaj komad se uklapa u našu strategiju povratka na put - značajni veliki pisci, velika dela i savremena književnost i drama i nove postavke - koji smo nazvali "Povratak u budućnost". Povratak pozorišnoj klasici sa senzibiletom za budućnost za buduću publiku. Zadatak, misija i najveći izazov Narodnog pozorišta u Beogradu jeste da pokušamo da s novom osećajnošću tumačimo i oživimo klasiku za novo vreme brzinom, dinamičnošću i novom izražajnošću i tako očuvamo i ponovo oživimo trajne vrednosti teatarske klasike za generacije koje dolaze iz novog ugla novog vremena. Želimo da inspirišemo nove autore i razgovaramo s novom publikom na jeziku njihovog vremena - objašnjava Goncić.

Jug Đorđević
Jug Đorđevićfoto: Duško Filipović, Madlenijanum

Trenutno su već u toku probe za novu predstavu Juga Đorđevića, ali događaj sezone u Operi će biti premijera dela "Deca" Milene Marković, koje je osvojilo Ninovu nagradu.

- U toku su probe predstave "Uspavanka za Aleksiju Rajčić" Đorđa Kosića, koji je za ovaj komad dobio Nagradu Sterijinog pozorja za originalni domaći dramski tekst za 2019/2020. godinu. Predstavu režira Jug Đorđević s Vanjom Ejdus u naslovnoj ulozi, a premijera se očekuje krajem aprila na sceni "Raša Plaović". Veliki pozorišni događaj će sigurno biti predstava "Deca" Milene Marković, ovogodišnji dobitnik Ninovu nagrade za roman godine, koja će uskoro biti postavljena na scenu Narodnog pozorišta u Beogradu kao kamerna opera. To će biti autorski projekat kompozitorke Irene Popović Dragović i to će biti prvi put da će neko delo Milene Marković publika gledati kao kamernu operu, a ne kao dramu - kaže Goncić.

Milena Marković
foto: Ana Paunković

U Beograd dolazi da režira i rediteljka iz Amerike, ali i zvezde domaće scene Jagoš Marković i Veljko Mićunović.

- Na sceni "Raša Plaović" planiramo i postavku drame o Milevi Ajnštajn "Gospođa Ajnštajn" Snežane Gnjidić u režiji američke rediteljke Karin Rosnizek, koja će svoju premijeru imati na ovogodišnjem Belefu. Do kraja godine nas sigurno čeka "Ledi Magbet" u režiji Jagoša Markovića, saradnja s Veljkom Mićunovićem, koji će postaviti "Očeve i oce" Slobodana Selenića, kao i postavke značajnih savremenih evropskih autora - zaključuje Bule Goncić.

Film, Snimanje, Albert Ajnštajn, Peđa Bjelac, Mileva Marić, Džefri Raš
foto: Profimedia

Kurir.rs

Bonus video:

06:33

TREBA VRATITI DOSTOJANSTVO NARODNOM POZORIŠTU! Bule Goncić najavio korenite promene POŠTOVAĆE SE SRPSKO KULTURNO NASLEĐE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track