NEVEROVATNA VEZA IZMEĐU MARINE ABRAMOVIĆ I KONSTRAKTE! Gde je Konstrakta pronašla svoju inspiraciju za pesmu?!
Foto: EPA/Javier Lizon, Nemanja Nikolić

inspiracija

NEVEROVATNA VEZA IZMEĐU MARINE ABRAMOVIĆ I KONSTRAKTE! Gde je Konstrakta pronašla svoju inspiraciju za pesmu?!

Pop kultura -

Ana Đurić Konstrakta izazvala je veliku pažnju publike na društvenim mrežama zbog svoje pesme i nastupa na Beoviziji. Neki su je uporedili i sa Marinom Abramović.

Pored toga što su zbog pesme "In Corpore Sano" ljudi počeli, više nego inače, da pominju Megan Markl, tako su i Marinu Abramović. Megan zbog kose, a Marinu zbog sličnosti u iskustvu kao umetnice?

Marina je pre 45 godina izvela performans "Umetnost mora biti lepa, umetnica mora biti lepa" gde agresivno češlja kosu i pasivno-agresivno izgovara te reči. Inspiracija joj je bio novinski članak koji je komentarisao njen velik nos i čupavu kosu. Svojim performansom je htela da skrene pažnju, kao i Konstrakta, na poziciju umetnika u društvu. "Ako bi umetnica nalakirala nokte ili se našminkala, ne bi je shvatili za ozbiljno".

Konstrakta
foto: Printscreen/RTS

Zato su pretpostavke da je Konstrakta pronašla inspiraciju u Abramovićevoj očekivane. Neretko se susrećemo sa osuđujućim komentarima upućenim ženama koje se bave javnim poslom, pa skoro da smo šokirani kada žena koja nije konvecionalnog izgleda može voleti sebe. Vrednost umetnice i umetnosti zaisi od kritičkog mišljenja i zahteva da bude lepa u umetnosti i savremenoj kulturi.

Mnogo se polemike vodi oko toga kakvu poruku šalje Konstraktina pesma. Međutim kako ona kaže "In Corpore Sano" ima više poruka, nije samo o zdravlju, diskriminaciji, lepoti ili nešto od ostalih nagađanja, već kao i svako umetničko delo svako će ga shvatiti i doživeti drugačije, jer je svačije životno iskustvo drugačije.

(Kurir.rs./Ana Marković)

Bonus video:

02:45

Prva Konstraktina izjava nakon pobede

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track