BILA JE S*KS SIMBOL BIVŠE JUGOSLAVIJE, A ONDA SE ODREKLA GLUME: Srpska Brižit Bardo slavi 79. rođendan, a evo kako SADA izgleda!
Foto: Jadran Lazić

godine joj ništa ne mogu

BILA JE S*KS SIMBOL BIVŠE JUGOSLAVIJE, A ONDA SE ODREKLA GLUME: Srpska Brižit Bardo slavi 79. rođendan, a evo kako SADA izgleda!

Kultura -

Film "Ljubav i moda", snimljen u Beogradu 1960. godine, predstavljao je prekretnicu u jugoslovenskom socijalizmu.

Prvi put u jednom domaćem ostvarenju predstavljeni su lepi i mladi ljudi koji se bezbrižno vole, vozikaju i zabavljaju na igrankama. A zvezda tog filma bila je Beba Lončar.

Film Ljubav i moda, Beba Lončar, Desanka Beba Lončar
foto: Jugoslovenska Kinoteka

Srpska Brižit Bardo danas slavi 79, rođendan, a rođena je 1943. godine kao Desanka Lončar. Beogradska lepotica, studentkinja romanistike, već je imala za sobom jednu partizansku filmsku ulogu kad su joj prišli producenti. Kad je sve bilo gotovo, pričala je:

"Došli su kod mene i rekli mi - snimaćeš jedan film, vozićeš "vespu", nosićeš divne haljine, vozićeš se avionom... To je bilo kao san!"

Posle premijere Jugosloveni su dobili sopstvenu zvezdu. Rodila se beogradska Brižit Bardo! Svi su bili zaljubljeni u preslatku tinejdžerku plave kose Bebu, a ona je volela prestoničkog plejboja Dejana Božovića, momka divne talasaste kose i prodornih plavih očiju, zbog kojih je tražio da ga zovu "srpskim Polom Njumenom“. Zagrljeni, predstavljali su atrakciju beogradskog korzoa u Knez Mihailovoj ulici. Važne uloge Ženska lepota u socijalizmu bila je nešto što ili imaš, ili nemaš. Ondašnje lepotice jedva da su imale novca za maskaru, a o plastičnoj hirurgiji nije se ni sanjalo. Njihov stil bio je stil „voda i sapun“ - prirodne devojke bez teške šminke. Za „Modom“ sledile su glavne i sporedne uloge u filmovima "Dvoje", "Dr", i "Lito vilovito", a uloga vikinške princeze u prvoj američko-britansko-jugoslovenskoj koprodukciji "Dugi brodovi" Bebu Lončar odvodi 1965. godine za stalno u Rim.

Beba Lončar
foto: Ljubomir Radanov

Njeno glumačko umeće bilo je skromnije od lepote kojom je raspolagala, pa je u Italiji nastupala u mnogim komercijalnim filmovima šarenog zabavnjačkog žanra. Prema legendi, čuveni italijanski reditelj Vitorio de Sika ozbiljno je razmišljao da joj poveri ulogu u jednom svom filmu. Ali do saradnje nije došlo zbog nekakvog sitnog nesporazuma. Početkom osamdesetih Beba Lončar vratila se u Jugoslaviju, da nas podseti na svoju lepotu ulogama u "Paklenom otoku" i "Drugarčinama". Posle italijanskog filma "Kuća prokletih", snimljenog 1982. godine, ostavila je glumu. Dugo je bila u braku s hrvatskim biznismenom Josipom Radeljakom, s kojim ima sina Lea. Razvela se 1994. godine, a on se kasnije oženio još jednom glumicom velike lepote - Enom Begović.

Beba Lončar danas živi u Beogradu i ne učestvuje u javnom životu.

"Sve je bilo u svoje vreme... Šezdesete godine bile su drugi vek, druge okolnosti. Na njih danas gledam kao na doba kad sam bila adolescent i učenica gimnazije. Bila sam naturščik i sve mi se to činilo zabavno. "Devojko mala" koju je otpevao Đuza Stojiljković danas pripada Nini Janković. Sad će i njoj kad uđe u kafanu da sviraju kao meni nekada tu pesmu i "Jedna mala dama šeta uvek sama", ovako je za Kurir govorila Beba, kad se poslednji put pojavila u javnosti na premijeri predstave "Ljubav i moda".

Beba Lončar
foto: Damir Dervišagić

Kurir.rs

Bonus video:

00:19

Beogradako prolece Aki Rahimovski i Lado Leskovar zapevali

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track