02:48

NEMA VIŠE GOSPODARA NI ROBA! Svi smo jedno u DUHU deli nas samo telo! Predstavljanje romana ,, Kćeri svetog Vasilija

ljiljana habjanović đurović

POGREŠKU MOŽEMO OPROSTITI SAMI SEBI, A GREH PRAŠTA SAMO BOG! Srpska književnica za Kurir TV: Biti vernik ne znači biti zastareo!

Kultura -

U susret ovogodišnjem beogradskom sajmu koji počinje u nedelju, gošća Pulsa Srbije na Kurir TV bila je književnica Ljiljana Habjanović Đurović, autorka knjige "Kćeri Svetog Vasilija", koja će biti promovisana na Sajmu, a pokreće važna životna i društvena pitanja. Delo govori o grehu i pokajanju i posvećeno je mitropolitu Amfilohiju.

Kurir tv, Ljiljana Habjanović Đurović
foto: Kurir TV

- Knjigu sam gradila kao mozaik života pet različitih generacija žena u porodici, dužine 140 godina. Sve su imale svoje muke, neke svoje probleme i svoje grehove. Kad govorimo o grehu to je jedno, a kad govorimo o pogreškama to je nešto sasvim drugo - rekla je spisateljica

Zbog čega je to tako Đurović je objasnila:

- Pogreške opraštamo sebi, ali greh je ogrešenje čoveka o zakone Božije i o život po Jevanđelju. Taj greh može da nam oprosti samo Bog. Mi se moramo suočiti sa svojim životom. Sagledati sebe u celini shvatiti gde je greh nastao i izabrati da postanemo novi čovek, pokajanjem - rekla je Ljiljana istakavši osnovni kostur romana.

Kurir tv
foto: Kurir tv

Koliko je teško voditi život po Jevanđelju i sa kakvim se situacijama suočavaju glavni likovi romana Ljiljana kaže:

- Svako od nas treba da se trudi i da živi najbolje što može. To može da nam pruži samo ljubav. Knjiga se bavi ontološkim prevratom, odnosno upravo promenom sebe iznutra. Kada kažem ljubav mislim na sveoubuhvatnu ljubav koja se može spoznati samo kroz život u Bogu. - rekla je ona.

Kurir tv
foto: Kurir tv

Neverovatna težina takvog puta posebno je protkana u triologiji ,"Ostroško trimirje": životopis sv. Vasilija Ostroškog koji jednim delom obuhvata društveno-političke prilike u doba njegovog života, i o drugim ljudima koji su bili vezani za život ovog sveca. Ljiljana Habjanović Đurović je za Puls otkrila jednu od priča iz drugog dela ove triologije "Ljubav slepa sila":

- Priča nas vodi kroz jednan događaj pod Ostrogom, kada je crnogorski knez Danilo, tadašnji apsolutni gospodar života i smrti u Crnoj Gori, silom obeščastio najlepšu devojku u Bjelopavlićima. Pritom udatu ženu iz Brđana, koju su zvali još i Brđanska vila. To zlodelo je ostavilo na mnoge ljude u Crnoj Gori utisak. Život kneza Danila okončao se strašno, tako što ga je u atentatu ubio njen brat, brat Brđanske vile - rekla je ona

Ljiljana Habjanović Đurović
foto: kurir tv

Društvo etiketira ljude koji su vernici, kao zastarele i prevaziđene. Da li vera i tradicija mogu da egzistiraju u duetu sa modernizmom današnjeg doba, Ljiljana je odgovorila:

- Uvek sam pisala i borila se za to da žena bude samostalna, emancipovana da ima prava na svoju profesiju, ali i na porodicu; da bude obrazovana, a pritom verna! Biti vernik ne znači biti zastareo! Podsetila bih na reči Jevanđelja: Nema više gospodara ni roba, nema više muškog i ženskog, svi smo jedno u Hristu Bogu, svi smo jedno po Duhu, razlikujemo se samo po telu, to su reči apostola Pavla u prvoj poslanici Korinćanima - izjavila je književnica.

Kurir rs.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track