OD STUDENTSKIH DANA SANJAM DA SNIMIM FILM PO ROMANU MOJE MAJKE: Hadži Aleksandar Đurović o veri, putovanju u Jordan i SVETOJ PETKI
Foto: Nemanja Maraš

iskren

OD STUDENTSKIH DANA SANJAM DA SNIMIM FILM PO ROMANU MOJE MAJKE: Hadži Aleksandar Đurović o veri, putovanju u Jordan i SVETOJ PETKI

Kultura -

Film "Sveta Petka - Krst u pustinji", rađen po romanu Ljiljane Habjanović Đurović, naredne nedelje stiže u domaće bioskope.

Reditelj Hadži Aleksandar Đurović radio je na njemu šest godina, a za Kurir otkriva zašto ga je snimao u Jordanu i kako ga je prihvatila publika u Rusiji.

Hadži Aleksandar Đurović, Aleksandar Đurović
foto: Promo

Od mnogobrojnih romana vaše majke Ljiljane Habjanović Đurović, otkud ideja da baš "Petkanu" pretvorite u film?

- Želja da snimim film po romanu "Petkana" nastala je još za vreme mojih studentskih dana, kada sam uradio zvučnu knjigu. Mnoge teme kojima se majka bavila su mi zanimljive i voleo bih da još neke od romana ekranizujem, ali ova mi je posebno važna, jer je Sveta Petka sastavni deo života moje porodice. Želeo sam da ovim filmom podignemo jednu vrstu ktitorskog spomenika. Ovaj film je za nas vrsta misije i nadam se da će gledaocima biti na duhovnu korist i radost.

Koliko je vremena, ali i energije bilo potrebno da projekat dođe do kraja i otkud saradnja s Jordanom?

- Prva verzija scenarija nastala je 2016. godine, potom sam ga razrađivao paralelno konkurišući na fondove za sredstva. Skupljanje sredstava je trajalo oko dve i po godine, a za to vreme sam paralelno spremao teren za snimanje u Jordanu. Film je sniman iz više navrata u Srbiji i Rumuniji, a snimanje konačno završeno u decembru 2019. godine u Jordanu. Nakon toga je usledila pandemija, tokom koje je film montiran i rađena postprodukcija, da bi bio konačno gotov tek u novembru 2021. Dug šestogodišnji put doveo nas je i konačno do premijere.

Hadži Aleksandar Đurović, Aleksandar Đurović
foto: Promo

Kako je film prihvatila publika u Moskvi? Nije prvi put da ste dobili poziv od Nikite Mihalkova. Da li ste ga upoznali?

- Nažalost, zbog korone nisam mogao da prisustvujem projekcijama u Moskvi, ali sam dobio izveštaj od prijateljice koja je tamo gledala film da su reakcije odlične. Žao mi je što nisam imao priliku da nakon projekcije razgovaram s publikom i novinarima, jer Rusi imaju tu kulturu debatovanja nakon gledanja filma i to zaista bude divno, kada čujete različite impresije i tumačenja vašeg dela. Nikitu Mihalkova sam upoznao još 2016. godine, tada mu se veoma dopao moj dokumentarni film o Kosovu i Metohiji "Vi idite, ja neću!" i uvrstio ga je u selekciju Moskovskog filmskog festivala. Velika je čast vratiti se na ovaj značajni festival i drago mi je da je svetska premijera filma bila baš tamo.

Da li je teško bilo naći glumicu za glavnu ulogu i kako je izbor pao na Milenu Predić?

- Milenu Predić sam zapazio još u filmu "Sveti Georgije ubiva aždahu" mog kolege Srđana Dragojevića i već tada sam video da u pitanju sjajna glumica. Jedan od kriterijuma za izbor glavne glumice je bio prvo to da ta osoba može da iznese ovako kompleksan lik, a drugi da nije previše eksponirana i da ne igra u isto vreme u tri serije i nekoliko filmova, jer sam želeo da ljudi vezuju njen lik za Svetu Petku, a ne neke druge popularne uloge.

Milena Predić
foto: FIREFLY Promo

I pošto je Milena u međuvremenu postala majka dvoje dece i više je igrala u pozorištu, odlučio sam se da probam sa njom i ta odluka je bila dobra. Zaista je napravila lik kakav se retko viđa u našoj kinematografiji.

Religija je često tema, ali i lajtmotiv tvojih filmova. Šta za vas lično predstavlja vera?

- Za mene vera predstavlja život. Bez vere ne bih imao razlog da ustanem ujutru ni da stvaram. Mislim da je ona važna da opstanak pojedinca, ali i porodice u ovom i ovakvom svetu i ovim vremenima moralnih posrnuća i pada sistema vrednosti. Verujem da umetnost mora da oplemeni ljude i zato kroz svoja dela želim da promovišem vrednosti za koje se zalažem.

Hadži Aleksandar Đurović, Aleksandar Đurović
foto: Nemanja Maraš

Radnja filma smeštena je u drugu polovinu 10. veka. Koliko moderna žena može da se poistoveti s glavnom junakinjom Paraskevom?

- Može u potpunosti. Ono što jeste fokus mog filma, to je period od 40 godina koje je Svetiteljka provela u pustinji. Ona se tamo borila sa iskušenjima, gresima i unutarnjim demonima, a to je ono sa čim se suočavamo i mi danas. Borbe sa samim sobom su identične otkad je sveta i veka. Zato se svako, ne samo žene, može prepoznati u liku Svete Petke, koja je, ne zaboravimo, bila obična pobožna devojka pre nego što je uzela svoj krst i odabrala put traganja za Bogom.

Zašto bi trebalo odgledati film "Sveta Petka - Krst u pustinji"?

- Pre svega jer je ovo vanvremenska i opštečovečanska priča, s kojom se možemo poistovetiti, iz nje nešto naučiti. Ovo je film za bioskop i zato neće biti na televiziji, jer tu širinu i lepotu predela nije moguće dočarati na malim ekranima.

Kurir.rs

Bonus video:

01:08

U PRIPREMI BIOGRAFSKI FILM O BETI ĐORĐEVIĆ: Glavna uloga poverena glumici Isidori Građanin

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track