GONCIĆ POSLAO KOSTJUKOVA U PENZIJU, A SAD ON HOĆE U NJEGOVU FOTELJU: Trka za upravnika Narodnog pozorišta! Uskoro PADA odluka
Foto: Ana Paunković

ko će na čelo nacionalnog teatra

GONCIĆ POSLAO KOSTJUKOVA U PENZIJU, A SAD ON HOĆE U NJEGOVU FOTELJU: Trka za upravnika Narodnog pozorišta! Uskoro PADA odluka

Kultura -

Konkurs za direktora beogradskog Narodnog pozorišta raspisan je pre više od mesec dana, a kako Kurir saznaje, najozbiljniji kandidati da budu izabrani za upravnika ustanove su Svetislav Bule Goncić i Konstantin Kostjukov.

Svetislav Bule Goncić
foto: Tamara Trajković

Upravni odbor obavio je razgovor s kandidatima, rangirao ih i sada je svoj predlog dostavio Ministarstvu kulture i informisanja. Novi upravnik bira se na četiri godine, a UO je, pored ostalih uslova iz konkursa, posebno cenio poznavanje poslovanja pozorišnih ustanova, posedovanje rukovodećih iskustava na poslovima iz oblasti kulture i kvalitet predloženog programa rada i razvoja pozorišta iz podnete konkursne dokumentacije. Najviše šanse da bude izabran, kako saznajemo, imao dosadašnji vršilac dužnosti Bule Goncić.

Vuk Kostić
foto: Nemanja Nikolić

U Upravnom odboru nacionalnog teatra su pravnik Filip Bojić, glumac Vuk Kostić, dirigent Ivan Ilić, producent Milena Trobožić Garfild i istoričarka umetnosti Jelena Medaković.

Vlada Srbije smenila je krajem novembra prošle godine upravnika Narodnog pozorišta rediteljku Ivanu Vujić i na njeno mesto postavila Svetislava Buleta Goncića.

Ivana Vujić, Svetislav Bule Goncić
foto: Ana Paunković, Tamara Trajković

- Potrebni su nam i mladi kadrovi, ne samo u drami već i u drugim sektorima, moramo da uvedemo nove kadrove u Baletu i Operi. Balet očekuje važan jubilej, proslava stogodišnjice od osnivanja. Radimo klasična dela i istražujemo mlade pisce koji će u jednom momentu postati klasici. Jako je važno da se u jednoj ozbiljnijoj analizi napravi projekcija šta je potrebno mladim ljudima koji će biti nosioci repertoara. Bitno je da ih što više privučemo u Narodno pozorište i na taj način obezbedimo bolju budućnost - ovako je govorio Goncić za Kurir.

Konstantin Kostjukov
foto: Nebojša Mandić

Za godinu dana uspeo je da zaposli mlade kadrove, ali da napravi uspešne predstave sa svojim saradnicima. Konstantina Kostjukova, podsetimo, smenio je s mesta direktora Baleta i na njegov mesto postavio Anu Pavlović. Baletski umetnik je prošle godine dobio i nacionalnu penziju, ali sada želi da se vrati u svoju kuću. Bule Goncić je, podsetimo, na čelo Opere postavio Nikolu Mijailovića, a u Drami je ostavio Molinu Udovički Fotez, koju je postavila Ivana Vujić.

Čačak, Maja Gojković
foto: Dragan Milošević

Odluke o upravniku donosi Ministarstvo kulture, na čijem čelu je Maja Gojković, a treba da je potvrdi Vlada na nekoj od narednoj sednici.

Do zaključenja broja na pozive Kurira nisu se javljali ni Kostjukov, a ni Goncić, koji verovatno ne žele da se oglašavaju do konačnog izbora.

Kurir.rs

Bonus video:

00:51

BULE GONCIĆ OTKRIO TAJNU MRŠAVLJENJA: Zavodim isljučivo na lepotu! SAZNAJTE NJEGOV RECEPT ZA TOP FORMU U EMISIJI PUSTI BRIGU!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track