SARAJEVO POŠTUJE SVOJE VELIKANE, ALI NE DA LJUDIMA DA SE UOBRAZE Izudin Bajrović o svojoj novoj glumačkoj mladosti u SRBIJI I PADU
Foto: Nikola Anđić

glumac za TV ekran

SARAJEVO POŠTUJE SVOJE VELIKANE, ALI NE DA LJUDIMA DA SE UOBRAZE Izudin Bajrović o svojoj novoj glumačkoj mladosti u SRBIJI I PADU

Kultura -

U poslednje vreme kao da nema serije bez glumca Izudina Bajrovića.

Ovog dramskog umetnika iz Sarajeva publika u Srbiji zapazila je kao Crnog Maga u seriji "Pevačica", u ostvarenju "Quo vadis, Aida?", u "Području bez signala"... Trenutno ga gledamo u seriji "Pad", a već za nekoliko nedelja biće i jedno od pojačanja druge sezone "Južnog vetra".

Da li ste očekivali da ćete postati ovako tražen glumac u Srbiji?

- Iskreno nisam. Meni je skoro 60 godina, pa sam sa ovim ulogama u Srbiji dobio neku novu glumačku mladost. Drago mi je da imam priliku da radim pored Bosne i u Srbiji i Hrvatskoj.

Prošle godine ste snimali drugu sezonu serije "Južni vetar: Na granici". Kakva je vaša uloga?

- Igram vođu seljaka iz jednog mesta oko kog se dešava zaplet serije. Svi bi u njemu nešto da kupe, a mi odlučimo da tu zemlju ustupimo Petru Marašu. Nije to velika uloga, ali sam zbog nje morao da učim dijalekt južne Srbije, ali i ruski jezik. Bilo je zahtevno.

Serija Južni vetar, Južni Vetar, Titel, Miloš Biković
foto: Nemanja Miščević

Kakvom vam se čini franšiza "Južni vetar"?

- Doživela je veliku popularnost među mladima. Maraš i ostali junaci postali su uzori. Generacije hoće svoje heroje, pa su ih pronašli u Milošu Bikoviću i njegovim kolegama.

Gledamo vas trenutno u seriji "Pad" na Superstar kanalu. Postoji li vaš lik u knjizi Žarka Lauševića?

- Zasnovan je na stvarnom liku. Ali "Pad" nije dokumentarna priča, pa smo neke stvari promenili.

Milan Marić, serija Pad, pad
foto: Firefly Promo

Kako ste se spremali za snimanje?

- Nisam hteo pre snimanja da čitam knjigu Žarka Lauševića, po kojoj je rađena serija, jer sam se plašio da će me opisi u njoj previše opteretiti. Ono što treba glumcu, piše u scenariju. Tako sam i roman "Područje bez signala" pročitao tek nakon snimanja serije. Moj zadatak na setu je da razmišljam kao glumac, a ne kao čitalac i publika.

Sa istoimenom serijom napravili ste veliki uspeh, a dobili i nagradu za najboljeg glumca u Sarajevu.

- Nisam je očekivao. Moj lik gine na kraju četvrte epizode i nema me u celoj seriji. Ipak, srećan sam da sam uspeo da napravim ulogu koju su kolege prepoznale i nagradile.

serija Područje bez signala
serija Područje bez signalafoto: Promo RTS

Jeste li iznenađeni uspehom serije?

- Ne prati nijedan trend koji imamo na tržištu. Ko može da pomisli da će priča o radnicima u doba komunizma biti zanimljiva danas, ali mislim da je publika kao kvalitet prepoznala ljudskost. Emocija i zanat su se poklopili, pa je to recept za njen uspeh.

Sarajevo ne dozvoljava umetnicima da postanu zvezde. Šta je razlog takvog odnosa sredine prema svojim velikanima?

- Čaršija bi ga odmah poklopila. Ne mogu da kažem da čaršija ne misli za Dina Merlina da je zvezda, ali ga doživljavaju kao svoga. Svaki dan hoda ulicama grada i možete ga sresti. Sarajevo poštuje svoje velikane, ali ne da ljudima da se uobraze.

Dino Bajrović
foto: Printskrin

Savetujete li sina Dina, koji je krenuo vašim stopama?

- Želim mu svu sreću. Sviđa mi se što je vredan dečko, a ja mu kažem da samo bude strpljiv. Nemam nikakav pametniji savet, ali mora da zna da ga u životu čekaju usponi i padovi.

Radili ste i tursku seriju "Ataturk" za Dizni plus u Makedoniji?

- Imao sam kao bugarski general jedan dan snimanja. U seriji igraju i Tarik Filipović, Peđa Bjelac i Lidija Kordić. Ne govorim bugarski, ali sam snimio ulogu na tom jeziku.

Izudin Bajrović
foto: Nikola Anđić

Na koliko jezika ste glumili?

- Igrao sam i na francuskom i engleskom jeziku. Teže je savladati naše razne dijalekte. U seriji "Pad" morao sam da naučim cetinjski dijalekt.

Kurir.rs/ Ljubomir Radanov

Bonus video:

02:53

GLUMAC SE UPLAŠIO DA REALIZACIJE NE BUDE! Barjovića mučile crne sumnje u vezi filma DESET U POLA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track