NA SVETSKI DAN MUZIKE POČINJE ART LINK FESTIVAL: Posetioce očekuje bogat program na Beogradskoj tvrđavi, u Muzeju grada i Kinoteci
Foto: promo

ne propustite

NA SVETSKI DAN MUZIKE POČINJE ART LINK FESTIVAL: Posetioce očekuje bogat program na Beogradskoj tvrđavi, u Muzeju grada i Kinoteci

Kultura -

Na platou kod Pobednika na Beogradskoj tvrđavi na Svetski dan muzike, 21. Juna u 19 časova, biće otvoreno ovogodišnje Art Link festivalsko izdanje.

Posle prošlogodišnjeg desetog jubilarnog izdanja sa programima u deset gradova u regionu, uključujući i gostovanje holivudske zvezde Džona Malkoviča i orkestra Bečka Akademija na Feliks Romulijani, i ove godine festival ima u fokusu region i povezivanje gradova i festivala kroz nove umetničke sinergije i priče.

Povodom koncerta na svetski dan muzike umetnička direktorka festivala Jovanka Višekruna Janković, koja i nastupa kao solista, izjavila je:

Art Link festival
foto: promo

"Jedna od misija umetnosti je da uvek otkriva nove prostore, nove priče, nove sagovornike, nove dimenzije... Lepo je ispričati jednu novu muzičku priču sa sjajnim umetnicima na sceni, kada to postane jedna divna razmena emocija, misli, snova, nadanja. Nova muzička priča spaja Beograd, Zagreb, Vankuver, Pariz i nju zajedno muzički boje fantastični muzičari iz Zagrebačkog kvarteta - Martin Krpan, Davor Philips, Martin Jordan, Hrvoje Philips. uz klarinetistu Milana Miloševića, fagotistu Žarka Perišića i mladu beogradsku flautiskinju Milicu Jovanović. Na programu koncerta su Dvoržakova serenada, Weberov klavirski komad za klavir i orkestar, aranžirani specijalno za ovaj ansambl, kao i i Mozartov kvintet za klarinet.”

“ Čast nam je i jako se radujemo što ovoga tjedna imamo priliku surađivati i nastupiti s izvrsnim kolegama muzičarima u Beogradu. Gudački kvartet najčešće izvodi glazbu za taj sastav, te za nas ovaj koncert predstavlja pravi izazov i osvježenje jer u raznim instrumentalnim kombinacijama uz izvrsne kolege umjetnike istražujemo glazbu koju inače ne bismo imali priliku izvoditi. “ , Izjavio je Martin Krpan, prva violina Zagrebačkog kvarteta, pred nastup u Beogradu.

Ove godine uz podršku Grada, ArtLink festival, član Evropske asocijacije festivala, predstavlja Beograd kao grad festivala kroz status koji je dodeljen u okviru evropske platforme Gradovi festivali, čiji je ArtLink jedan od inicijatora.

Art Link festival
foto: promo

U okviru programa koji počinje prvog dana leta, a nastavlja se tokom tri vikenda u julu na Beogradskoj tvrđavi, biće održana i umetnička rezidencija regionalnog kamernog orkestra - Kamerata Balkanika, koju ove godine vodi dirigent Srboljub Dinić, potom nastupi umetnika iz regiona na Beogradskoj tvrđavi - Kamernog orkestra uz maestra Dinića i mlade soliste, trija u kome nastupaju Marko Simović, Darija Samofalova, Beloma Alić, klavirski duo Marija Bajalica i Marija Djukić, mladi jazz muzičar Miloš Čolović…

Regionalna umetnička rezidencija Kamerata Balkanika, podržana je od Fonda za Zapadni Balkan i Ambasade Švajcarske u Srbiji. U okviru programa nastupa i Beogradski gudački kvartet trio Sinergija 3 sa Milanom Miloševićem, Milicom Jovanović i Jovankom Višekruna Janković, koji sa istim programom gostuje i na festivalu u Sofjiji krajem juna. Festival će imati svoj ovogodišnji letnje izdanje zaokružiti koncertima u Kinoteci za vikend 8- 11. septembra nastupima Kamerata Balkanike sa brazilskom i filmskom muzikom i nastupom ansambla iz Mađarske - Elemer Duka koji će izvoditi popularnu i filmsku muziku.

Art Link festival
foto: promo

ArtLink festival predstaviće i program Igraj za prirodu, namenjen najmlađima, sa ciljem da ih nauče da čuvaju prirodu, različite kamerne ansamble koji čine umetnici iz regiona, jazz program, kao i programe regiona.

Programi će se odigravati na nekoliko lokacija na Beogradskoj tvrđavi, prostorima Muzeja grada i Kinoteke.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:14

EVO KAKO JE GRUPA FRAJLE NASTALA, A SVE JE POČELO OD 2 SESTRE! Muzika im je u krvi, a u emisiji Pusti brigu zapevale su u STILU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track