Najnovije vesti

Da li znate zašto čep od hemijske olovke ima rupice na dnu? Odgovor će vas iznenaditi!
Foto: Profimedija

Istraživanje

Da li znate zašto čep od hemijske olovke ima rupice na dnu? Odgovor će vas iznenaditi!

Ludi svet
Znate li koliko i dece i odraslih godišnje proguta poklopac od olovke? Odgovor je naterao izumitelje da se zapitaju

Iako su pera i penkala daleko romantičnija od standardne hemijske, praktičnost je dobila bitku i malo je ljudi koji pri sebi nemaju bar jednu-dve hemijske, za svaki slučaj.

 

Ipak, da li ste primetili da mnoge hemijske olovke na dnu kapice, odnosno čepa, imaju rupe? Da li ste se ikada pitali šta će im to?

 

Odgovor je prost.

 

Kompanija BIC (vodeća kompanija u proizvodnji robe široke potrošnje – olovaka, upaljača, brijača i dasaka za jedrenje) još 1991. godine došla je do ovog idealnog dizajnerskog rešenja.

 

Vratimo se malo u prošlost i sjetimo se polaganja ispita – što maturskih, što fakultetskih… Setimo se kontrolnih i pismenih zadataka, kada smo se mučili sa integralima i tautologijama. Niste li i vi u tim trenucima grickali poklopac od olovke? Setite se i koliko često sasvim mala deca guraju koješta u usta jer je to njihov način “upoznavanja” sa stvarima.

 

Znate li koliko i dece i odraslih godišnje proguta poklopac od olovke?

 

Čelnici kompanije BIC mislili su na to pa su čuvenom modelu olovaka Cristal Pen napravili čep sa rupicama na dnu. Niko na to nije obraćao pažnju, sve dok statistika i istraživanja nisu pokazala da se godišnje spasi više od 100 dečjih i nešto manje života odraslih osoba.

 

Naime, ukoliko progutate čep, on se vrlo brzo može naći u traheji i tako vam blokirati disajne puteve. Rupice na dnu omogućavaju dotok neophodne doze kiseonika kako biste preživeli dok ne dođe pomoć.

 

Ova odluka kompanije BIC podržana je od strane skoro svih vodećih brendova olovaka, a britanski institut za standardizaciju dodao je ovu ispravku u svoje preporuke o proizvodnji i upotrebi olovaka.

 

Uzgred, da li ste primetili i da štapići lizalica imaju rupicu na kraju? Isti odgovor odnosi se i na njih.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...