REP BITKA: Edison udario na Nikolu Teslu!
Foto: You Tube

Prepiru se

REP BITKA: Edison udario na Nikolu Teslu!

Ludi svet -
Pogledajte kako repuju Nikola Tesla i Tomas Edison

Poslušajte ovu fenomenalnu pesmu u kojoj se kroz repovanje prepiru Nikola Tesla koji zagovara efikasniju naizmeničnu struju i Tomas Edison koji promoviše jednosmernu struju za prenos električne energije.

U pesmi Edison optužuje Teslu da mu je ukrao spisak saradnika, ali i da mu je dao 50.000 dolara, kao i da nikada nije ima seks i da je običan štreber. On takođe kaže da bez njega ne bi bilo svetla, kamere i muzike.

Dok Tesla poručuje Edisonu da može da mu daje časove i da prizna celom svetu da je ukrao njegovu ideju. Tesla poručuje da ceo svet treba da zna šta je jedan Srbin uradio.

Inače, njihov sukob poznatiji kao "Rat struja" nastao je krajem XIX veka kada je počela šira upotreba električne energije. Iako je u to vreme bila nov fenomen, njene pogodnosti su privlačile sve veći broj potrošača. Uporedo sa širenjem električnih mreža povećavao se i broj problema vezanih za njen prenos i distribuciju.

Usled novonastalih problema javila su se dva suprotna viđenja rešenja:

Na jednoj strani bili su pobornici nastavka korišćenja jednosmerne struje među kojima je bio i Tomas Edison. Njihovo rešenje predviđalo je smeštanje proizvodnje blizu potrošača, tako da bi bilo nepotrebno koristiti dugačke vodove.

U drugoj grupi inženjera i biznismena, među kojima je bio Nikola Tesla, imali su drugačije mišljenje. Oni su smatrali da je bilo neophodno uvođenje potpuno novog sistema proizvodnje prenosa i distribucije električne energije. Taj sistem, koji su oni zagovarali, zasnivao se na Teslinom polifaznom sistemu naizmenične struje.

Ova dva suprotna mišljenja su izrodila sukob koji je u istoriju ušao pod nazivom "Rat struja“. Taj sukob je od dva saradnika Tesle i Edisona stvorio dva protivnika.

http://www.youtube.com/watch?v=gJ1Mz7kGVf0

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track