MAGIJA: Hoda po vreloj lavi!
Foto: Youtube.com

Neverovatno

MAGIJA: Hoda po vreloj lavi!

Ludi svet -
Jedan muškarac je snimljen kako hoda po vulkanu Etna na Siciliji, a u jednoj sekudi plamen mu zahvata cipelu. Sada, naučnici su objasnili kako čuvek sa snimka nije ceo potonuo u tekuću lavu

Na Jutjubu se pojavio video na kojem se vidi kako muškarac hoda po lavi na vulkanu Etna na Siciliji, a u jednom momentu plamen mu zahvata cipelu. Iako je video snimljen još prošle godine, geolozi su sada analizirali snimak i objasnili kako je to moguće.

Erik Klemeti sa univerziteta u Ohaju rekao je da lava, kada dođe u dodir sa vazduhom, formira crnu koru na kojoj se, barem kratko, može stajati. Objašnjava kako je lava, iako izgleda da teče kao reka, gušća od vode i može da izdrži lagani pritisak.

Tokom videa koji traje 40 sekundi muškarac trči po lavi i na kraju njegovu cipelu zahvata plamen.

Klemeti objašnjava kako se kora brzo formira, jer je velika razlika između temperature lave koja iznosi oko 100 stepeni Celzijusa i vazduha čija je temperatura oko 25 stepeni.

"Sudeći prema snimku, nije klizila velika količina lave, jer kolege koje stoje sa strane ne izgledaju zabrinuto" - kaže Klemeti.

Tvrdi i da lava klizi sporo pa ako se onaj koji po njoj hoda kreće dovoljno brzo ne može potonuti u nju. On upozorava da bi se, da je kora tanja, moglo upasti u lavu.

"Kada bi čovek upao u lavu voda u njegovom telu bi proključala i pretvorila se u paru i čovek bi eksplodirao", kaže Klemeti.

http://www.youtube.com/watch?v=Z-Lt_605tsU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track