Radomir Andrić: Dugo traje objavljivanje sabranih Vukovih dela
Foto: Tanjug

Dodeljene Vukove nagrade

Radomir Andrić: Dugo traje objavljivanje sabranih Vukovih dela

Pop kultura -
Nagradu su dobili književnik Radomir Andrić, slikar Momčilo Antonović, violinista Dragutin Bogosavljević, književnik Kosta Dimitrijević i glumica Sonja Jauković. Nagradu su dobili i književnik Savo B. Jović, spisateljica Grozdana Komadinić, pesnik Mošo Odalović, kompozotor, slikar i pisac Vladan Radovanović i istoričar Salih Selimović

Tadicionalne Vukove nagrade za 2013. godinu koje Kulturno-prosvetna zajednica Srbije dodeljuje jubilarni, 50. put za izuzetan doprinos razvoju kulture, uručene su danas u Beogradu pojedincima i ustanovama. Predsednik Kulturno-prosvetne zajednice Srbije Ljubivoje Ršumović rekao je da je i pored nemaštine, ta ustanova ostala porodica entuzijasta i volontera koji brinu i rade na unapređenju i organizovanju uslova za sve vidove umetničkog stvaralaštva u Srbiji.

"Nemamo novca da otvorimo 20 godina Narodni muzej u centru Beograda, ali imamo razumevanja i znanja da podržimo anonimne stvaraoce koji pišu monografije svojih sela i otimaju od zaborava običaje i stvaralaštvo svog naroda", rekao je Ršumović.

Književnik Radomir Andrić zahvalio je u ime nagrađenih na uručenom priznanju i ocenio da bi brojni poslovi, naročito na sređivanju jezičkih pitanja i očuvanju ćiriličnog pisma, u skladu sa ustavnim zakonima u Srbiji morali marljivije da se obavljaju. On je rekao da previše dugo traje objavljivanje sabranih dela Vuka Stefanovića Karadžića, bez obzira na mnoge nedaće koje od početka prate taj poduhvat.

"Svi mi: lingvisti, književnici, etnografi, istoričari književnosti i zaposleni u institucijama kulture, trebalo bi da ubrzamo taj posao od nacionalnog značaja. To je dug Vuku Stefanoviću Karadžiću koji ne smemo i ne možemo u nedogled odlagati", rekao je Andrić.

Vukovu nagradu dobili su književnik Radomir Andrić, slikar Momčilo Antonović, violinista Dragutin Bogosavljević, književnik Kosta Dimitrijević i glumica Sonja Jauković. Nagradu su dobili i književnik Savo B. Jović, spisateljica Grozdana Komadinić, pesnik Mošo Odalović, kompozotor, slikar i pisac Vladan Radovanović i istoričar Salih Selimović. Izuzetne Vukove nagrade uručene su književniku Lazi Laziću, bibliotekaru Lazi Čurčiću i Karlovačkoj gimnaziji iz Sremskih Karlovaca. Vukova nagrada za pojedince sastoji se od diplome (rad slikara Radomira Stevića Rasa) i plakete sa likom Vuka Stefanovića Karadžića (rad vajara Nebojše Mitrića) i novčanog iznosa. Dobitnicima Vukove nagrade uručene su i umetničke slike Miloša Šobajića i Zorana Milića.

Reformator srpskog jezika i pisma Vuk Stefanović Karadžić umro je pre tačno vek i po, 7. februara 1864. godine u Beču. Februar je i mesec u kojem je Vuk, pre dva veka, 1814. godine objavio prvu zbirku sakupljenih pesama, pod nazivom "Mala prostonarodnja slaveno-serpska pesmarica".

"Mala prostonarodnja slaveno-serpska pesmarica" je zbirka oko 100 lirskih i nekoliko junačkih pesama. Verovatno, ona je oblikovana po uzoru na "Pesmaricu" koju je sastavio Avram Miletić negde na izmaku 18. veka. Miletić je bio trgovac i literata, rođen u Bačkoj, koji je, pored svega, sakupljao i narodne pesme.I prva verzija Vukove gramatike "Pismenica serbskoga jezika po govoru prostoga naroda pisana" štampana je pre dva veka, 1814. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track