Mirjana Nikić promovisala novu knjigu u Beču

Mudrost iz bačija

Mirjana Nikić promovisala novu knjigu u Beču

Pop kultura -
Mirjana Nikić predstavila je, po prvi put u Beču, svoju najnoviju knjigu "Mudrost iz bačije". Kroz književni kafe prisutne je vodila prof. Svetlana Matić

U sredu 19. februara 2014. godine, u desetom bečkom okrugu, u jednom kafiću, održan je književni kafe sa Mirjanom Nikić iz Beograda.

Tom prilikom ova dugogodišnja novinarka predstavila je, po prvi put u Beču, svoju najnoviju knjigu "Mudrost iz bačije". Kroz književni kafe prisutne je vodila prof. Svetlana Matić. Tom prilikom Matićeva je napomenula da je pisana reč danas, razvojem informatičke revolucije, na neki način ugrožena i zapostavljena. Ona je prisutne informisala o dosadašnjem radu i biografiji Mirjane Nikić.

Naglasila je da je knjiga "Mudrost iz bačije" namenjena Srbiji. U njoj je autorka pokušala da sačuva od zaborava tradicionlane i trajne vrednosti, našu srpsku tradiciju, srpske manastire, našu kulturu, srpske običaje, da srpskog seljaka i njegovu porodicu prikaže na poseban i tradicionalan način. Matićeva je istakla da je autorka u ovoj knjizi povezala novinarstvo i književnost, tako što je prikazala reportaže iz raznih krajeva Srbije, objavljene u dnevnom listu "Politika", od 2010. do 2013. godine.

Obraćajući se prisutnima, Mirjana Nikić je podvukla da piše reportaže, ne samo iz Srbije, već i iz čitavog sveta, a da je ova knjiga namenjena njenoj i našoj rodnoj Srbiji. Ovo je jedna književna reportaža, kako je istakla, gde su pomešane mašta i realnost. Autorka je pojasnila da reč bačija predstavlja, ustvari, drvene šatorčiće na našim planinama i da ih najviše ima u Istočnoj Srbiji, koja ju je svojim pećinama i vlaškim običajima, posebno inspirisala da piše.

U knjizi su zastupljene priče iz čitave Srbije, a za fotografije se, kako autorka reče, pobrinuo Ivan Strahinjić, majstor fotografije u Srbiji, zajedno sa Anđelkom Vasiljevićem. Knjigu je izdala "Prosveta" iz Beograda, uz pomoć Turističke organizacije Srbije.

U toku večeri se razvila interensantna diskusija, u kojoj je reč, između ostalih uzeo i književnik i dugogodišnji novinar "Tanjuga" Zoran Anđelković, istakvaši da je retka prilika da sretnemo novinare i da se sa njima družimo i da nisu svi novinari književnici, a da novinarstvo nije poezija, već proza.

Nakon oficijelnog dela usledio je svečani koktel, uz razmenu iskustva i poslovnih kontakata, pa je druženje potrajalo do kasnih večernjih sati.

Biografija Mirjane NikićMirjana Nikić je rođena 26. 0ktobra 1962. godine u Beogradu. Završila je svetsku književnost, a novinarstvom se bavi od 1989. godine. Karijeru je započela kao reporter "Radio Beograda 202", a nastavila je u "Politici" gde i danas radi. Srbiju je upoznala kada je, nakon dugog staža političkog izveštača, počela da piše reportaže. Objavila je do sada još dve knjige, pesme "Plašljiva reč"i roman "Izlet ptice iz tvrđave."

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track