MIRA ADANJA POLAK: Rano je da se otkrije istina o Jovanki Broz!
Foto: Damir Dervišagić

Priznata novinarka

MIRA ADANJA POLAK: Rano je da se otkrije istina o Jovanki Broz!

Pop kultura -
Za mene je Jovanka Broz svedok istorije u zemlji koja još nije spremna da se sa sopstvenom istorijom suoči

Srela se sa mnogim poznatim ličnostima iz epohe, sećamo je se još iz zlatnog doba Televizije Beograd, britkog vođenja "Beogradske hronike"... Već godinama ova poznata i priznata novinarka predstavlja aktuelne goste i priče u svojoj emisiji "Mira Adanja Polak i Vi".Kažu da je često veoma drska sa gostima, ali ona smatra da je to samo nastojanje da se dođe do odgovora na postavljeno pitanje. Iako malo priča o svom privatnom životu, "drsko" smo joj izvukli odgovor na pitanje o unucima...

O karijeri

"Za mene je profesionalni uspeh da mogu da stanem iza svake svoje reportaže i emisije, da imam gledaoce koji prate program koji radim i da mi oni veruju. Profesionalni uspeh je kada se ne stidite i možete da odbranite svoj stav. Privatni uspeh je da imam oko sebe one koji me vole i da u njima imam oslonac. Nisam nezadovoljna žena i toga se užasavam. Uspevam da balansiram između posla i privatnog života. Za ženu je važno da zna šta su prioriteti. Često se to pobrka, ali ja znam šta je važno i tu nemam dileme. Karijera je sumnjiva kategorija. Lako zanese, a kada pomislite da ste važni i nezamenljivi, tu počinje silazni profesionalni put. Čuvam se svega što laska i što daje ružičaste slike. Znam šta znam, šta umem, a znam i šta ne znam i ne umem.

O Jovanki Broz

"Često me pitaju šta je prava istina o Jovanki Broz. Ja im odgovorim da je još rano pričati o tome. Vreme samo dodaje ekskluzivnosti. Nikada me nećete videti da se borim oko neke dnevne informacije. Za mene je Jovanka Broz svedok istorije u zemlji koja još nije spremna da se sa sopstvenom istorijom suoči", kaže Mira.

Kruna karijere

"Kruna moje novinarske karijere je intervju sa Vinčencom Kontičelijem, čovekom koji se suprotstavio mafiji na Siciliji. To je emisija koje sam postala svesna tek nakon emitovanja. Mene kada nešto interesuje ja od toga ne odustajem. Sećam se izjave jednog od poznavalaca Rusije Džonatana Ajla koga sam više puta intervjuisala. On je rekao: "Obožavam svedoke istorije koji mi pričaju istine o vremenu kada su nas lagali". Imate istorijsku čitanku, a onda čujete istinu.

Izdvojila bih svakako susret sa Jelisavetom Karađorđević i opus o porodicama Romanov i Karađorđević koje srećem van granica naše zemlje. Izdvajam i intervju sa ženom kneza Pavla kneginjom Olgom, jer je to jedini intervju koji je dat ikada posle 1941. Serijom emisija o Karađorđevićima, iz moje emisije "Ekskluzivno", postala sam prvi novinar koji je svojim delom ušao u Jugoslovensku Kinoteku. ,

Nema radno vreme

"Meni porodica ne zamera kada posao donesem kod kuće, jer ni ja njima ništa ne zameram. Ne verujem u reči „žrtvovali su se za...“. Postoje poslovi koji nemaju radno vreme. Moj posao je da vidim što drugi ne vide i da to menjam ako ne valja. Za to ne postoji radno vreme. Ja često radim i kada kuvam ili obavljam bilo koji posao u kući ili van nje. Stalno imam neke ideje za koje mi kažu da nisu loše."

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track