RAT U NAMA I OKO NAS: Revizor otvorio Joakiminterfest u Kragujevcu!
Foto: Printskrin

9. međunarodni pozorišni festival

RAT U NAMA I OKO NAS: Revizor otvorio Joakiminterfest u Kragujevcu!

Pop kultura -
Selektor festivala, pozorišni kritičar Goran Cvetković, rekao je da su ratovi deo istorije čovečanstva: "ratutuju države i narodi, a ratujemo i u porodici, ratujemo i kao deca, sa susednom ulicom"

KRAGUJEVAC - Izvođenjem predstave "Revizor" Kazališta iz Virovitice i Narodnog pozorišta iz Tuzle, u režiji Dražena Ferenčine, u Knjaževsko-srpskom teatru u Kragujevcu je večeras počeo 9. Međunarodni pozorišni festival "Joakiminterfest".

Do utorka, 14. oktobra, na pozorišnoj sceni u Kragujevcu biće u konkurenciji za festivalske nagrade izvedeno još šest predstava pozorišta iz regiona.

"Tema ovogodišnjeg festivala je rat u nama i oko nas, a ona korespondira sa obeležavanjem stogodišnjice Velikog rata (Prvog svetskog) i unutrašnjim, interpersonalnim teskobama koje svako od nas ima", rekao je novinarima u Kragujevcu direktor teatra-domaćina, Vojo Lučić i procenio da će festival pomeriti granice u pozorišnom životu Srbije.

Selektor festivala, pozorišni kritičar Goran Cvetković, rekao je da su ratovi deo istorije čovečanstva: "ratutuju države i narodi, a ratujemo i u porodici, ratujemo i kao deca, sa susednom ulicom". "Ovo je festival o onome što smatram da možemo da dokučimo kao pitanja, da odgovorimo na probleme među nacijama, u porodici, društvenim odnosima. Imamo i predstave o fašsizmu, o mržnji, o pokušaju ostvarenja ljubavi, o nesposobnosti komunikacije, imamo i stare i nove predstave, i male i velike", rekao je Cvetković.

Zaključio je da, mada na različite teme, sve predstave tragaju za odgovorom na pitanje "kako da se snađemo u tom svetu u kojem se ratuje".

Druge večeri festivala, u sredu, 8. oktobra biće izvedena predstava "Trpele" Beogradskog dramskog pozorišta, u režiji Bobana Skerlića, a u četvrtak "Lutkina kuća" ("Nora") Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke, u režiji Nebojše Bradića. Pred kragujevačkom publikom igraće se i "Nosorog" Narodnog pozorišta iz Kikinde, "Susret" Slovenskog narodnog gledališča uz Nove Gorice - poslednja koju je režirao pokojni Primož Bebler.

Na festivalskom repertoaru su i "Naš razred" Teatra za deca i mladinci iz Skoplja i "Majstor" u izvođenju Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice. Na festivalskom repertoaru su predstave nastale po tekstovima Ronalda Harvuda, Ežena Joneska, Henrika Ibzena, Tadeuša Slobođaneka.

Na festivalu će biti dodeljene "Joakimove nagrade" za najbolju predstavu, režiju, glumu, vizuelnost predstave i specijalna nagrada. O nagradama će odlučivati žiri koji čine pozorišni kritičar Zlatko Paković, slovenački pisac i reditelj Marko Sosič i glumica kragujevačkog teatra Isidora Rajković.

Poslednjeg dana festivala, 14. oktobra, igraće se predstava u čast nagrađenih "Kabare Nušić", Pozorišta iz Timočke Krajine "Zoran Radmilović" iz Zaječara. U okviru pratećeg programa festivala u Galeriji Joakim pred izvođenje prve predstave otvorena je izložba grafika Slobodana Bate Nedeljkovića "Legende i mitovi antičkog teatra".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track