VLASTA UKRAO ŠOU HAMPLETU: Odjeci velike premijere Šekspira u JDP!
Foto: Damir Dervišagić

Aplauzi

VLASTA UKRAO ŠOU HAMPLETU: Odjeci velike premijere Šekspira u JDP!

Pop kultura -

Možda je Nebojša meni poklonio svoje monologe. Ideja reditelja je bila da ja kao stariji izgovorim „Biti ili ne biti“, kaže Velisavljević

Vlasta Velisavljević dobio je možda najveći aplauz tokom izvođenja i na poklonu nakon premijere „Hamleta“ u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.Legenda srpskog glumišta u predstavi u režiji Aleksandra Popovskog ukrao je šou i kraljeviću Hamletu, koga tumači Nebojša Glogovac. Vlasta je, na iznenađenje publike, prvi izgovorio čuvenu repliku „Biti ili ne biti“.- Možda je Hamlet meni poklonio šou i svoj monolog (smeh). Bilo je teško umetnuti ga u predstavu. I onda je reditelj došao na ideju da ga izgovori stariji glumac koji je nekada igrao Hamleta, a sad se seća tog teksta. I ne može da se seti baš onih bitnih detalja - započinje Velisavljević razgovor za Kurir.Za Glogovca kaže da je od glumaca koji igraju za tim, a na njega je poseban utisak u novom „Hamletu“ ostavila Ofelija i najmlađi član ekipe Jovana Stojiljković.- Nebojša je meni partner od davnina. Od „Sumnjivog lica“ imamo neki poseban odnos. Lako je igrati s dobrim glumcem. On vam više poklanja nego što spekuliše. Možda mi je poklonio tekstove namenjene Hamletu - kaže devedesetogodišnji glumac.On priznaje da mu je najteže bilo da nekoliko dana pred premijeru uči potpuno nov tekst.- Toliko toga je reditelj menjao. Imao sam jedan drugi tekst i to je otpalo. Dramaturgu Goranu Stefanovskom je sinula nova ideja. Plašio sam se da neće još nešto da menjaju. Bio sam spreman na sve - kaže Vlasta i dodaje:- Nisam razmišljao ni ko je u publici. Najviše me je okupirao odnos prema Hamletu. Od početka smo shvatili i da to mora da bude razgovor oca i sina, a ne duha. Ako smo to uspeli, srećan sam. Bio je lep aplauz.

Obogatio ŠekspiraMOJA REPLIKA ZAVRŠILA U PREDSTAVIVlasta Velisavljević otvara i zatvara „Hamleta“, a njegova rečenica da mu ne treba više lekar i da ozdravi kad se popne na daske, postala je deo komada.- Moj tekst je odmah usvojen kao polazna tačka. Zapalo mi je da počnem i završim. Ne znam koliko se publici dopalo - skroman je umetnik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track