(VIDEO) ŠTA SVE GLUMCI ŽRTVUJU: Da biste dobili Oskara, morate da ispunite OVE uslove
Foto: Profimedia

Priznanje za simulaciju života

(VIDEO) ŠTA SVE GLUMCI ŽRTVUJU: Da biste dobili Oskara, morate da ispunite OVE uslove

Pop kultura -

Šta je potrebno da biste osvojili Oskara za najbolju ulogu? Talenat, interesantan izgled i tematika koja na neki način može dirnuti srca žirija, su od presudnog značaja.

Međutim, nova studija Univerziteta u Kvinslendu utvrdila je tačne kriterijume za dobijanje zlatnih statua. Tim psihologa je utvrdio da su među dobitnicima uglavnom bili glumci koji su igrali uloge koje su na neki način imale sličnosti sa karakterom članova žirija i njohovim društvenim identitetom.

Pored toga ovo su uslovi koje morate ispuniti da biste dobili Oskara za najbolju ulogu:

Osvojite glavnu ulogu u nekom filmu

Ovo je, dabome, prvi preduslov. Da biste dobili Oskara za najbolju mušku ili žensku ulogu u filmu, morate da prvo da dobijete takvu ulogu. Međutim, od svih ljudi koji u tome uspeju, samo oko 10 odsto glavnih glumaca svih vremena uspelo je da dobije prestižno priznanje za svoje ostvarenje.

Glumite nekoga ko ima veliki problem

Siromaštvo. Rat. Ozbiljna bolest. To su veliki izazovi čovečanstva, ali su na ekranu pravi rudnik zlata. Da je Džulijan Mur imala prehladu, umesto Alchajmerove bolesti u filmu “Still Alice”, ne bi dobila zlatnu statuetu, kao što ni Kejt Vinslet ne bi, da je kojim slučajem glumila konobaricu, umesto čuvarke u “The Reader”.

Morate da znate kako da plačete

Ako ne znate da plačete, sigurno ne možete dobiti Oskara za najbolju ulogu. Setite se samo suza Meril Strip u filmu “Sofijin izbor”, ili Metjua Mekonahija u “Dalas Buyer’s Club”.

Promenite lični opis

Šta je film, bez specijalnih efekata, naročito kad su ti efekti prirodni? Lista glumaca koji su dobili Oskara zato što su promenili lični opis je prilično duga. Među njima su i Nikol Kidman, koja je igrala Virdžiniju Vulf u filmu “Sati” i Šarliz Teron kao Ajlin Vurnos u ostvarenju “Monster”.

Pokušajte da ostanete živi

Bilo bi poželjno da lik kog igrate u filmu preživi što je duže moguće, a poželjno do samog kraja. Rasel Krou je tek na kraju podlegao povredama u “Gladijatoru”, a Tom Henks u “Filadelfiji”, a pre toga su uspeli da ostanu živi dovoljno dugo da se gledaoci vežu za njih.

(News.com.au)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track