REDITELJ SRĐAN DRAGOJEVIĆ: EU briga za autore koliko i za radnike Goše
Foto: Dragan Kadić

SRĐAN DRAGOJEVIĆ O ODLUKAMA LOŠIM PO FILMADŽIJE

REDITELJ SRĐAN DRAGOJEVIĆ: EU briga za autore koliko i za radnike Goše

Pop kultura -
foto: Stefan Jokić

Kad se usvoji poglavlje sedam, Srbija će postati jedina zemlja gde filmski i TV autori neće dobiti ništa od prikazivanja svojih dela, upozorio bivši poslanik socijalista

Reditelj Srđan Dragojević izazvao je lavinu komentara na Tviteru kritikujući otvaranje poglavlja sedam, koje se bavi intelektualnom svojinom, u pregovorima o pristupanju Evropskoj uniji. On kaže da će zbog toga filmski i TV autori ostati bez ičega.

- Otvaranje poglavlja sedam - Srbija je jedina zemlja u EU gde filmski/TV autori ne dobijaju ništa od prikazivanja svojih dela na TV i kablu - napisao je Dragojević, na šta su se mnogi nadovezali, a jedan od komentara bio je da to zavisi od producenata. Reditelj i bivši narodni poslanik SPS je odgovorio da se ne slaže s tim:

Od nas ne zavisi

- Ne zavisi. Autorska prava su neprikosnovena. Dopustite da se malo više od vas razumem u materiju. Nema veze s producentima, kako vi navodite, niti sa ugovorima s njima. Za srpske autore EU brine koliko i za radnike „Goše“ - napisao je Srđan.

Odgovarajući na ostale komentare Dragojević je izneo i svoj stav o sadašnjoj situaciji u vlasti i sistemu.

- Teorija: „Nemam niti trunke poverenja u korumpiran i nepravičan pravni sistem, niti vere da građanin može protiv medijskih saradnika diktature“.

Proslavljeni reditelj komentarisao je i temu „semofinansiranja kulture“.

Policija juri boraniju

- Policija za tehnološki kriminal juri građane koji pišu protiv režima - pušta domaće sajtove koji piratišu domaće. Cinizam. Samofinansiranje kulture u zemlji gde plaćaju pevaljke na trgu da za jedno veče zarade više od dvogodišnjeg rada reditelja na filmu...

On je dodao i da je samofinansiranje kulture cinizam u zemlji u kojoj samostalni umetnici ne mogu da overe zdravstvene knjižice i leče decu zbog poreskog duga koji nisu napravili.

foto: Beta

Na udaru i Vukosavljević

MINISTAR VREĐA LJUDE IZ KULTURE

Jedna od tema na Tviteru bila je i nedavna izjava ministra kulture Vladana Vukosavljevića da ne može samo država da finansira kulturu. Dramski pisac i profesor Siniša Kovačević napisao je:

- Kultura na tržište u državi sa sedam miliona žitelja, s tiražima knjiga od 300 do 3.000, s pozorišnom kartom od tri evra, bez bioskopa, platom od 250 evra. Ajde! - tvitovao je Kovačević, na šta se nadovezao Dragojević.

- Samofinansiranje kulture je budalasto otkrivanje „rupe na saksiji“. Šta mislite, g. ministre, šta smo do sada radili, kako smo snimali?!

Kurir / Ekipa Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track