SKANDAL! BONO VOKS ŠOKIRAO DANCE FAŠISTIČKIM POZDRAVOM: Zabranjujete burke i otimate nakit od odvratnih azilanata!
Foto: Profimedia

NAPAO I DANCE ZBOG DESNIČARA

SKANDAL! BONO VOKS ŠOKIRAO DANCE FAŠISTIČKIM POZDRAVOM: Zabranjujete burke i otimate nakit od odvratnih azilanata!

Pop kultura -

Drugi put u poslednjih mesec dana, pevač U2 Bono Voks uporedio je švedske demokrate sa nacistima, a ovaj put je napao i Dansku i druge evropske nacije u kojima su jake desničarske partije.

Na dugoočekivanom i rasprodatom koncertu u Kopenhagenu, Bono, koji je ponosno krenuo na aktuelnu svetsku turneju uz mahanje zastavom sa EU zvezdicama, održao je govor protiv evropskih desničara, počevši od zemlje-domaćina.

"Danci, zaboravio sam na vaš kolonijalizam, ali vidim da ste pronašli novi oblik. Zaboravite "Borgen" (popularnu dansku TV seriju). Zabranjujete burke i otimate nakit od odvratnih tražilaca azila. Bravo“, rekao je Bono oponašajući đavola.

Poslednjih godina, u Danskoj je na vlasti desničarsko-centristička vlada koju čine Liberali, Liberalna koalicija, Konzervativci i desničarska Danska narodna partija, koja je uvela strože zakone o imigraciji, pooštrila zakone o državljanstvu i pokrenula kampanju za bolju integraciju imigranata koja iritira multikulturalizmu naklonjene javne ličnosti. Danska je nakratko bila i kolonijalna sila u 17. veku, sa kolonijama u Americi, Africi i Aziji.

Bono je nazvao i mađarskog premijera Viktora Orbana „divnim čovekom“, a uz nacistički pozdrav uzvikivao je ime lidera Švedskih demokrata Jimija Akesona. Nacistički pozdrav prvi put je upotrebio na koncertu u Parizu 9. septembra, kad su Švedske demokrate ostvarile najbolji rezultat na izborima, a Bono je rekao da su „dosadni Šveđani“ počeli da otkrivaju svoj „arijevski potencijal“.

Bono je svoju političku tiradu završio uobičajenim uvredama na račun Marin le Pen, liderke Nacionalnog fronta, koju je nazvao „tatinom malom devojčicom“ i „malom devojčicom sa velikim idejama“.

Izmišljenog lika Makfista Bono je kreirao devedesetih kao sredstvo za oštre društvene komentare uz upotrebu karikaturalnog engleskog akcenta viših slojeva.

Kurir.rs/Sputnik/Foto Porfimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja