KONTROVERZNO! MILUTIN MILOŠEVIĆ IGRA BLUDNICU U KOMADU VRTEŠKA: Na momente me je bilo sramota!
Foto: Miša Obradović, Promo

novi izazov

KONTROVERZNO! MILUTIN MILOŠEVIĆ IGRA BLUDNICU U KOMADU VRTEŠKA: Na momente me je bilo sramota!

Pop kultura -

Pozorište "Boško Buha" postavlja na scenu jedan od najčuvenijih, ali i najzabranjivanijih komada Artura Šniclera "Vrteška", koji će imati svoju premijeru 1. aprila u UK "Vuk Karadžić", a u režiji Darijana Mihajlovića.

- Šnicler se pozabavio seksualnošću i muško-ženskim odnosima na tako analitičan način, da je za ovaj komad Frojd rekao da je ostvarenje njegovih teorija. Svaki od parova u "Vrteški" ima za cilj zadovoljavanje neke od svojih nagonskih potreba vezanih za polni nagon, a koje onda dokazuju neke sasvim druge, lične i statusne potrebe. Junaci ovih bečkih bahanalija uživo predstavljaju jedan zajednički organizam, sastavljen od svega onog što nas čini ljudima, te je ovaj komad, iako napisan pre 100 godina, i dalje vrlo aktuelan. I sada imamo iste nagone - objasnio je reditelj.

foto: Miša Obradović

"Vrteška" je izazvala u svoje vreme nerede u Berlinu i nazvali su je "kolo polnosti", jer desetoro likova u seksualnom lancu otvara problem seksualne odgovornosti, a autor je optužen za "pornografiju", posle čega je zabranio da se komad izvodi sve do njegove smrti. Međutim, Uroš Jovčić, koji tumači ulogu vojnika, kaže da nisu napravili ništa što će biti degutantno ili vulgarno.

Milutin Milošević pak kaže da ga je na momente ipak bilo sramota. - Igram Bludnicu i bilo mi je veoma zanimljivo da radim na ženskoj ulozi. Bilo me je na momente sramota, a na momente sam baš uživao. Sramota i transfer blama jer je provokativno i ne toliko konvencionalno. Imao sam strepnju od nepoznatog i golicanje jer nisam do sada igrao ništa slično - iskren je Milutin.

foto: Miša Obradović, Promo

Dejan Lutkić kaže da je komad veoma važan za današnji trenutak. - Priča priču kakvi su postali odnosi među ljudima. Koliko smo površni i koliko se bavimo samo spoljašnošću. Izgubili smo svoju dušu i zaboravili da budemo ljudi. Nadam se da ćemo bar malo naterati ljude da se toga prisete i time se pozbave - kaže Lutkić.

Kurir/ M. Cukić/ Foto: Miša Obradović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track