KOKAN MLADENOVIĆ REŽIRA SAN LETNJE NOĆI: Šekspir u ženskom zatvoru
Foto: Dado Đilas

Neobično

KOKAN MLADENOVIĆ REŽIRA SAN LETNJE NOĆI: Šekspir u ženskom zatvoru

Pop kultura -

Adaptacija Na sceni Narodnog pozorišta naći će se 16 glumica koje će pokazati kako jedan komad koji slavi slobodu jubavi i javne reči reaguje na prostor neslobode, a reditelj je istakao da su muškarci dovoljno satrli svet

Premijera predstave pod nazivom „San letnje noći, Projekat Šekspir“, zakazana je za 8. oktobar u Narodnom pozorištu u režiji Kokana Mladenovića. Kuriozitet je da će u komadu biti kompletno ženska podela, u kojoj je 16 glumica.

Adaptaciju remek-dela Vilijama Šekspira uradili su Kokan Mladenović, Dimitrije Kokanov i Željko Hubač, a na Velikoj sceni naći će se Radmila Živković, Lidija Pletl, Aleksandra Nikolić, Dušanka Stojanović Glid, Ivana Žigon, Marija Vicković, Danijela Ugrenović, Vanja Ejdus, Vanja Milačić, Milena Đorđević, Ivana Šćepanović, Bojana Bambić, Jovana Belović, Sanja Marković, Isidora Simijonović i Nina Nešković.

Svet imaginacije

Iz začarane šume, mesta razotkrivanja hirovitosti ljudske prirode, nestalnosti ljubavnih osećanja, raskalašnosti i nesputanosti, gde se varka i čarolija isprepliću s finom psihologijom, Mladenović je radnju izmestio u jedan ženski zatvor.

- Radi se o postavljanju „Sna letnje noći“ u ženskom zatvoru i pokušaju resocijalizacije kroz ovakve programe koje sprovodi vlada. Interesantno je ispitivati kako te žene reaguju, kako se čita Šekspir u tom prostoru neslobode. Otkrili smo neočekivane slojeve, ali smo i razotkrili igre dominacije svih muških likova, koji su svi nekakvi zlostavljači. Ali te smo sve priče čuli, vreme je za ženski pogled. Što bi Piter Bruk rekao, svi se varamo u tumačenju Šekspira, ali ja se nadam da smo makar promenili način na koji se zavaravamo. Taj „Projekat Šekspir“ zapravo postaje lakmus svih okolnosti u kojima živimo. Čak i u takvim okolnostima postoji svet imaginacije i lepote, svet teatra koji stvaraju zatvorenice. S druge strane je svet nužnosti i represije i u tom kontrastu ta dva sveta dešava se naša predstava - kazao je Mladenović.

Prema njegovim rečima, zajedno sa ekipom predstave ispitivao je kako jedan komad koji slavi slobodu ljubavi, slobodu pozorišnog izraza, slobodu javne reči, reaguje na prostor neslobode kakav je zatvor.

Igra dominacije

- U Šekspirovom teatru su igrali samo muškarci, a eto kod nas igraju samo žene. Gotovo svi muškarci u našem komadu nastupaju iz pozicije muškog autoriteta kroz različite medije i slojeve igrajući igru dominacije - kazao je Mladenović i dodao da su muškarci dovoljno satrli svet i da je vreme da konačno vidimo ženske priče.

Radmila Živković upravnica

KOMAD IZVODE UBICE

Uloga upravnice zatvora u kojem se odigrava Šekspirov komad poverena je Radmili Živković.

- Postojanje ovakve predstave je vrlo važno za Narodno pozorište. Ovde jednostavno cenzure, osim malo autocenzure, nema. Samo se u pozorištu može dogoditi ovakva umetnost, da u našoj predstavi Šekspira postavljaju kriminalci, žene sa biografijama punim nasilja... Ubice, lopovi, secikese osećaju potrebu da krenu u avanturu izvođenja Šekspira. U te nežne osećaje i psihološke nijanse. Uzbudljivo za nas na sceni, a biće, nadam se, i za publiku - kazala je Živkovićeva.

foto: Damir Dervišagić

Kurir / MONA CUKIĆ

Foto: Dado Đilas

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track