FEĐA STOJANOVIĆ O KORONAVIRUSU I OTKAZANOJ PREMIJERI: Nema baš smisla igrati predstave ni za 100 ljudi
Foto: Privatna Arhiva, Damir Dervišagić

Iskren

FEĐA STOJANOVIĆ O KORONAVIRUSU I OTKAZANOJ PREMIJERI: Nema baš smisla igrati predstave ni za 100 ljudi

Pop kultura -

Zabrinut: Sve ovo smo shvatili neozbiljno. Ovo nije običan grip. Moja ćerka živi u Luksemburgu i radi od kuće, kaže glumac

Feđa Stojanović jedini je muškarac koji je imao priliku da igra u komadu „Dabogda te majka rodila“ po tekstu Vedrane Rudan, a u režiji i dramatizaciji Tanje Mandić Rigonat, na izvođenju kojem je prisustvovala i naša ekipa.

Premijera je odložena u cilju sprečavanja širenja koronavirusa, a kako glumac otkriva za Kurir, on očekuje da će se družiti s publikom već krajem aprila.

Narod voli umetnost

- Koronavirus je zatvorio pozorišta i nema baš smisla igrati predstave ni za 100 ljudi. Treba sačekati lepo vreme, a i iz iskustva znamo da leti niko ne boluje od gripa. Sve ovo smo shvatili neozbiljno. Ovo nije običan virus i grip. Mislim da je greška što deca idu u školu i plašim se da nas ne zaboli više nego što treba. Moja ćerka živi u Luksemburgu i radi od kuće - započinje priču Feđa, kojem nije prvi put da igra predstavu u krizna vremena:

- Za vreme NATO bombardovanja sećam se da su izvođenja počinjala u 17 sati. Pamtim da su bili dugački redovi za karte, a tada sam shvatio kako narod nema novca, a voli umetnost.

Feđa priznaje da jedva čeka da novu predstavu pogleda i publika.

- Lepo je raditi Vedranu Rudan, a i konačno sarađujem s Tanjom Mandić Rigonat. Za mene je bilo iznenađenje što sam prvi put u karijeri igrao sa devet partnerki i nisam imao nijedno partnera. Shvatio sam da je sa ženama lepše i lakše raditi, jer su vrednije i više ginu za svoj posao. Imao sam svoju garderobu samo za sebe - kroz osmeh će Stojanović.

Najteže je Marti

Glumac kaže da najveći problem ima s likom koji igra jer seksualno zlostavlja svoju decu.

- Vrlo neprijatna uloga. Teško je razumeti tog čoveka, pa ga igram kao da je on žrtva cele porodice. Mora neko i to da prihvati. Kad igram ovaj komad, uvek se setim svoje majke i postavljam sebi puno pitanja da li sam bio dobar sin i mogao više da učinim za svoje najbliže - iskren je glumac.

On kaže da je najteži zadatak pred mladog koleginicom Martom Bereš, koja je zamenila Radmilu Tomović.

- Ona ima nezahvalnu ulogu i spremila ju je za samo dve nedelje. Nije samo dobra glumca već i divna osoba, koja snima priča kako smo se upoznali na sceni - zaključuje Feđa Stojanović.

Udar na glumce honorarce

Slobodni umetnici će ostati bez primanja

Feđa se plaši kako će ovo krizu što su pozorišta zatvorena da prežive porodice slobodnih umetnika. - Na moju sreću, ne živim samo od pozorišta već imam i penziju. Žao mi je kolega koji su honorarci i žive samo od toga. Oni neće dva meseca imati primanja, a moraju i dalje da žive. Plašim se da sudbina slobodnih umetnika ne postane jedna tužna priča - upozorava Stojanović.

Ljubomir Radanov

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja