TANJA MANDIĆ RIGONAT ZA KURIR: Balkanski špijun je još među nama!  Nema Golog otoka i Staljina, ali ima straha!
Foto: Dragana Udovičić

intervju

TANJA MANDIĆ RIGONAT ZA KURIR: Balkanski špijun je još među nama! Nema Golog otoka i Staljina, ali ima straha!

Pop kultura -

U predstavi koju radim nema Golog otoka i Staljina, ali ima društvene i političke paranoje. Ima straha. Neke tvrdnje i sumnje Ilije Čvorovića su se obistinile, kaže rediteljka

Pozorišnu sezonu za nama obeležila je predstava "Šuplji kamen" Tanje Mandić Rigonat, a od jeseni s velikim nestrpljenjem ćemo čekati njenog "Balkanskog špijuna" u Narodnom pozorištu. U razgovoru za Kurir najbolja srpska rediteljka otkriva zašto Ilija Čvorović u njenom čitanju dela Dušana Kovačevića nema brata blizanca, već sestru, i da li su društvene prilike promenili od 1983, kad je nastala ova drama.

Želja uprave Narodnog pozorišta bila je da radite "Proleće u januaru". Kako ste ih ubedili da je bolje da postavite na scenu "Balkanskog špijuna"?

- Nema tu nikakve intrige. Jedino prirodno mesto za osmišljavanje repertoara drame jeste u direkciji Drame. Za izbor dramskih tekstova i saradnika odgovoran je Željko Hubač, koji je, doduše, još uvek u stanju v. d. direktora, ne znam zašto. Uspesi Drame u poslednje četiri sezone koje je on kreirao nesumnjivi su i potvrđeni sa 97 nagrada na domaćim i inostranim festivalima. Zaposlena sam u Narodnom pozorištu. Odavno sam želela da režiram "Balkanskog špijuna" i, posle premijere "Ivanova", o tome sam razgovarala sa Hubačem, koji je takođe razmišljao da tu, od mnogobrojnih sjajnih drama Duška Kovačevića, uvrsti u repertoar. Zahvalni smo piscu što je dao autorska prava za postavljanje te antologijske drame. Obeležavanje 150 godina od nastanka Narodnog pozorišta počeće 1. oktobra premijerom "Balkanskog špijuna".

Foto: Printsreen
Foto: Printsreen

Zašto se tako briljantan tekst nije igrao 35 godina? - Zaista ne znam zašto nije igran u Beogradu. U Somboru ga je 2005. režirao Kokan Mladenović. Tu predstavu nisam videla, ali jesam kao studentkinja gledala praizvedbu u JDP u režiji čuvenog Dušana Jovanovića. U toj predstavi su glumili Bata Stojković, Branka Petrić, Stojan Dečermić, Josif Tatić... Istoimeni film moćno je utisnut u svest mnogih generacija. Bata Stojković, Mira Banjac, Bora Todorović, njihova gluma i gluma svih drugih... Zato režirati danas taj komad a imati u glavi sve te veličanstvene glumce iz predstave i filma veliki je izazov, umetnička avantura, hazard. Ali univerzalnost, slojevitost drame, mogućnost da o vremenu u kojem živimo govorimo kroz nju i njene dubine privlači kao neki magnet, kao neko pozorišno biti ili ne biti.

foto: Damir Dervišagić

Za razliku od originalnog teksta, Ilija nema brata, već sestru Đuru, koju igra Dušanka Stojanović Glid. Koji je razlog da muški lik zamenite ženskim? - To je koncept, umetnički razlog, a ne nekakav egzibicionizam. Oni su brat i sestra blizanci. Pitanje društvene paranoje, a to je tema koju izoštravamo, nije specifično muški problem. Ona obuzima i uzima pod svoje i muškarce i žene. Biće čoveka, duša, svest su u problemu, a ne pol - biologija. Mislim da se takvom podelom pojačava problem kojim se bavimo. Dušanka Stojanović Glid je raskošna glumica i ona i Ljuba Bandović su neverovatno jak scenski par.

Tanja Mandić
Tanja Mandićfoto: Dragana Udovičić

Da li su se prilike u društvu promenile u odnosu na 1983. godinu? Koju sličnost vidite između vremena kad je Kovačević pisao delo i sadašnjeg trenutka? - SFRJ se krvavo raspala. Socijalizma nema, živimo u kapitalizmu. Mnogo istorije je prešlo preko ovih prostora i živaca naroda, mnogo nepravde se nataložilo i nesreće, nasilja, tragedije. I svet se promenio. "Balkanski špijun" je kao neka paradigma ili arhetip. U predstavi koju radim nema Golog otoka i Staljina, ali ima društvene i političke paranoje, koju danas hrane propaganda, mediji, tabloidi, politika. Poluđuju narod, plaše ga, dele na neprijatelje, izdajnike raznih fela. Ima straha... Neke tvrdnje i sumnje Ilije Čvorovića su se i obistinile. Strašan je i tragičan realizam te drame danas. Njena dubinska savremenost, a ne upotrebna vrednost u pamfletskoj banalizaciji ono je što nas sve u ekipi istinski provocira i inspiriše. Pa mi živimo u rečenici Ilije Čvorovića: "Sve je suprotno od onoga što izgleda da jeste". Kurir/ Ljubomir Radanov/ Foto: Dragana Udovičić

Bandović je bio jedini moj izbor

Šta je presudilo da za ulogu Ilije Čvorovića izaberete Ljubu Bandovića? - Ljuba Bandović, njegovo glumačko biće, bezmerni dar, kao i iskustvo našeg rada na predstavi "Svici". Baš kao što je Nikola Ristanovski - Ivanov, Goran Jevtić - Gospođa ministarka, tako je Ljubomir Bandović za mene Ilija Čvorović od prvog trenutka maštanja o predstavi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track